Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Епископ сремски Василије одржао парастос у капели комплекса Сремског фронта посвећеној Светом Стефану Штиљановићу

На спомен обележју Сремски фронт код Адашеваца Његово Преосвештенство Епископ Василије одржао је 18. априла 2015. г.парастос  жртвама на Сремском фронту током Другог светског. Пострадао је већи део углавном српске интелигенције, студената и ученика, који су готово без икаквог знања о коришћењу оружја јуришали на оклопне јединице немачке армије која се налазила у повлачењу.

Пробој Сремског фронта је трајао 175 дана – од 21. октобра 1944. до 12. априла 1945. године – и означио је и крај Другог светског рата на територији Србије. Са обе стране учествовало је око 250.000 војника. Уз јединице Југословенске армије бориле су се и трупе Црвене и бугарске Народне армије, као и Бригада „Италија“. У тешким и крвавим борбама, у изузетно лошим временским условима, на снегу и ветру, погинуло је око 13.500 југословенских војника, углавном младића из Србије и Црне Горе, 1.100 припадника Црвене Армије, 630 припадника бугарске Народне армије и 163 Италијана из састава југословенских јединица. На непријатељској страни погинуло је око 30.000 војника.

После одржаног парастоса у капели Светог Стефана Штиљановића Епископ сремски Господин Василије обратио се свештенству и верном народу:

„Нека је благословен овај дан и нека је на ползу молитва коју смо принели у овом молитвеном предворју Меморијалног центра где почивају наши мили и драги очеви, браћа, сестре и деца српска од руке злог побијени… Била су то крштена чељад која су, бранећи ово парче српске земље, бранили и нашу отаџбину. Молитва је најбољи начин да се сетимо оних који су уснули у Господу. Комеморације које су одржаване и одржавају на разним местима јесу вид сећања, али парастос који данас одржавамо суштински се разликује од самога сећања.

Молитва је сусрет душа уснулих у Господу и нас овде присутних. Отуда је данашњи сусрет кроз ову молитву коју смо читали у празничне дане Васкрслога Господа нашег  Исуса Христа молитвени и хришћански однос једних и других…“

Домаћин овог молитвеног сабрања био је  јереј Милан Пршић, парох адашевачки, а Епископу сремском Василију саслуживали су протојереј Милорад Душанић, парох моровићки, протонамесник Предраг Симић, парох лаћарачки, јереј Борис Фајфрић, парох илиначки, и протојереј Војин Арсеновић, парох у пензији, уз присуство архијерејског намесника шидског протојереја-ставрофора Радомира Мишића и осталог свештенства Архијерејског намесништва шидског.

После одржаног парастоса Преосвећени Владика Василије упутио се са свештенством и верним народом до спомен-обележја где су државне делегације са представницима земаља претходне Југославије положиле венце. Венце крај спомен-обележја у част погинулих бораца за ослобођење земље од фашизма положили су: у име Владе Републике Србије г. Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања; делегације Министарства одбране и Војске Србије, АП Војводине, представници бораца НОР-а, у име Русије амбасадор Русије у Србији г. Александар Чепурин; у име Белорусије г. Владимир Чушев, као и представници  амбасада Украјине, Бугарске и др.

Министар Вулин  је у говору истакао да је истина коју је непријатељ желео да сакрије о лешевима у Јасеновцу, о препуним јамама од Јадовна до Босанске Крајине, о незамисливим злочинима, морала бити откривена. „Истину треба казивати и о њој сведочити,“ казао је Вулин.

Поводом ове годишњице амбасадор Руске Федерације у Србији г. Александар Чепурин је истакао да Русија има велико поштовање и захвалност српским јунацима који су учествовали у пробоју Сремског фронта, као и да се тај подвиг никада неће заборавити. Господин амбасадор је подсетио на то да су у борбама на фронту учествовали и војници Црвене армије и да су се сви војници храбро борили не штедећи себе: „Наши јунаци су показали најбоље врлине својих народа, чврстину карактера, храброст, веру и љубав према отаџбини, обезбеђујући слободу и независност и достојанство наших земаља,“ рекао је амбасадор Руске Федерације у Србији г.Чепурин и додао да ће кроз три недеље српски и руски војници заједно дефиловати Црвеним тргом у оквиру Параде победе у Москви.

На скупу су пред гостима из свих крајева говорили и вршилац дужности председника Одбора СУБНОР-а Душан Чукић, као и учесник у борбама на Сремском фронту Зденко Дупланчић, а у оквиру обележавања изведен је и пригодан културно-уметнички програм.

Делегација из Шида је такође одала почаст српској младости која је дала свој живот бранећи земљу и Отаџбину.

У наставку је Епископ Василије обишао радове на обнови храма Преноса моштију Светог Николе и у разговору са надлжним парохом и члановима Црквеноопштинског одбора разговарао о плановима на његовој даљој санацији.

Зорица Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла