Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Букурешт, 20.октобар 2015. године.
Радост, емоције, сузе ….ово су моменти који су се видно осетили у срцима и на лицима оних који су се састали да прославе четири деценије од како су дипломирали на Богословском факултету ,,Јустинијан Патријарх” у Букурешту.
Део ове сточлане генерације чинили су двојица тада јерођакона,а сада плодоносних Архијереја Српске Православне Цркве: Његово Преосвештенство, Г. Василије, епископ сремски и Његово Преосвештенство Г .Митрофан, епископ источно- амерички. У овом ,веома узбудљивом догађају учествовао је Господин Василије,епископ сремски у пратњи протојереја- ставрофора Рада Мишића, архијерејског намесника шидског, јеромонаха др  Клеопе Стефановића, професора Карловачке богословије и Господина Младена Адамовића, професора на Економском факултету у Новом Саду.
Ова велика радост почела је Светом Архијерејском Литургијом у цркви Светога Спиридона коју су слижили двојица Епископа: Епископ сремски Василије и Епископ викар Патријарха Румунске Православне Цркве Варлаам  Плојештјанул који је пренео благослове и честитке Његовог Блаженства патријарха Данијела који је у време када је ова генерација била на факултету био докторант.
За певницом су одговарали свештеници из генерације.
Посебну радост и сузе изазвало је Слово Епископа Василија у коме излаже свој животни пут за време и после студија, сећа се својих ректора и професора, своје мисије у Аустралији и Новом Зеланду а на посебан начин Румунског Патријарха Јустинијана који је двојицу монаха из сестринске Цркве прихватио као своју децу.
Треба нагласити да међу професорима Његовог Преосвештенства су били корифеји Православног богословља Константин Галериу,Димитрије Станилоаје, Ене Браниште, Николаје Лунгу, Јован Брија….
Након Литургије у Амфитеатру Богословског факултета обратио се декан факултета Стефан Букију а потом сваки члан генерације се такође укратко обратио својим колегама и кратком образложењем шта се све догодило од завршетка факултета до данас. Задивљујуће је било чути те проте седих власи који су без имало роптања благодарили Богу за дар cвештенства, парохију послушну и ревносну паству,могућност за обнову старе или изградњу нове Цркве, плодну породицу, успешну децу и унучиће…….
Будући да има и оних који су се преселили у вечност, ни они нису били заборављени јер колеге су их спомињале са пуно братске топлине и жалости што више нису са њима.
Сусрет је настављен у ресторану “Букурија” у центру Букурешта трпезом љубави.
Изузетно дирљив растанак пун снаге наде и жеље за новим и скорим сусретом.
Током свога боравка у Румунској престоници, Његово Пеосвештенство је посетио Саборну Цркву, манастире Раду Вода, Антим, Пасарја, Попешти и Козија где је био дочекан са пуно несебичне љубави,својствене следбеницима Христовим.
Благодарећи Богу за дар и радост поновног сусрета а са сигурном жељом за новим, свако се враћа на своја животна послушања и мисију од Бога дату носећи у срцу чврсту веру у Господа као и молитве једних за друге.

Јеромонах др Клеопа Стефановић,професор Карловачке Богословије


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла