Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

 

Поводом године посвећене породици у епархији сремској, у храму Рођења Пресвете Богородице у Батајници, 29. октобра 2017. године одржано је предавање на тему: Руска Црква и породица.

Предавач је био јеромонах Игњатије Шестаков, сабрат сретењског манастира у Москви, професор богословије и дугогодишњи уредник најпосећенијег Православног сајта – Православље. ру.

Предавање је било веома исцрпно, кроз које нам је отац Игњатије пренео драгоцена искуства Руске Цркве, на пољу очувања традиционалних породичних вредности у руском народу. Он је нагласио да су те вредности почеле да се урушавају још давне 1917. године, доношењем декрета о раздвајању породице и Цркве. Последице такве одлуке  биле су катастрофалне.  У наредном периоду стопа природног прираштаја бивала све мања, а морталитет све већи. Тек у последњих седам до десет година, захваљујући синхронизованом деловању Цркве и државе, број рођених у односу на број умрлих у благом је порасту. У Руској Цркви постоји посебно  синодално тело које се бави социјалним радом, као и комисија која води бригу о породици и заштити матерниства. Организују се симпозијуми посвећени породичним вредностима, не само у Москви, него и у осталим регионима. Покренут је програм помоћи трудницама, које се налазе у тешкој животној ситуацији и желе да обаве абортус. За њих су изграђени посебни центри при Цркви у којима оне добијају социјалну и економску потпору. У многим регионима уз учешће Цркве организован је рад предабортусних саветовалишта у којима учешће узимају духовници, психолози, социјални и медицински радници. Постоји чак и празник посвећен породици организован на државном нивоу, а то је празник светих Петра и Февроније.

Све ово нам говори, колико данас руска Црква и држава самопрегорно раде на очувању националног бића. Њихова симбиоза и пожртвованост дају нам снагу и инспирацију.

протојереј Јевто Павловић

 

 


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла