Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11
Од прве недеље Православља када је рука Свете Мајке Ангелине први пут за пет векова пошла из Крушедола да обиђе Срем, народ је свугде радосно дочекивао ову Божју угодницу, њој се клањао, њој појао и молитве узносио.
Свештенство намесништва земунског је у уторак 7.јуна 2016.године величанственом литијом  са парохијанима насеља Шангај у Батајници, припадницима Културно уметничког друштва Батајница, полазницима веронауке, благочестивим народом из насеља и околине дочекало молитвом и песмом последњу српску деспотицу и велику српску светитељку Ангелину.
Као и некада у време славне Карловачке митрополије, играла је данас земља српска, све се веселило и радовало.
Чланови Црквеног одбора су преузели мошти пристигле из насеља Бусије, а затим их предали најмлађима који су носили кивот са моштима до храма одакле су мошти преузели свештеници намесништва земунског и унели их у храм посвећен Светом Јовану Шангајском.
Служен је Акатист Мајци Ангелини, а деца са веронауке из Основне школе „Светислав Голубовић Митраљета“ под вођством вероучитељице Драгане Кончаревић су одговарала са свештенстовм и вернима.
После одслуженог Акатиста о самој светитељки казивао је крстоносни прота Крсто Максић који је позвао и замолио да се у ове јединствене дане посветимо души својој: „Душу своју да нахранимо, грехе пред моштима светих да исповедимо и присутне свете умолимо да нам буду молитвеници пред Господом као пријатељи и угодници Божји. Сведоци смо а то морамо и признати да мира више нема ни у души појединаца, ни у дому, породици, друштву и у целоме свету. Узрок томе је удаљење човека од Бога; не поштују Га људи; не живе по Његовој вољи и зато нема мира…“
Подсетио је прота Крсто на речи Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија да се велике светиње не померају без велике невоље и одређеног циља и да  пише у посланици Свети Бранковићи походе Срем: “ Сада је време да Свеци походе Србе у Срему, да благоверна породица Бранковић, како је то чинила у годинама прелаза из петнаестог у шеснаести век, и сада укрепљује Србе у Православној вери, у љубави према Отаџбини, у чувању моралних принципа Христовог јеванђеља.“
За све је у порти храма Светог Јована Шангајског (у изградњи) приређен културно уметнички програм у којем су учествовала деца из Основне школе  „Светислав Голубовић Митраљета“ и Србски православни појци. Програм је осмислила вероучитељица Драгана Кончаревић.
Домаћини данашњег сабрања били су јереји Горан Цвијановић (старешина храма) и Дарко Кончаревић. Послужење у порти припремиле су вредне руке српских жена, а касније је у сали за свештенство и госте приређена трпеза љубави.
Рука Свете Мајке Ангелине остаје у храму посвећеном Светом Јовану Шангајском до 8.јуна 2016. када после Свете литургије одлази у храм Рођења Пресвете Богородице где ће боравити до 11. јуна. После литургијског сабрања кивот са моштима Мајке Ангелине биће пренет у храм Светог архангела Гаврила где ће боравити до 14. јуна 2016.
З.Зец

Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла