Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

У сусрет рођењу Пресвете Богородице Вазнесењска црква у Београду почела са јесењим духовним предавањима

Прослављајући Нову црквену годину и у сусрет рођењу Богомајке Пресвете и Пречисте Богородице Дјеве, верни су се окупили да у парохијској сали Вазнесењске цркве у радости послушају богоугодне речи јеромонаха др Клеопе професора Карловачке богословије.

Благословен град, благословено вече у порти Вазнесењске цркве. Народ Божји који је синоћ испунио салу до псоледњег места поучавао је отац  отац Клеопа о Мајци Сина Божјег, о разговору са Господом који је молитва; без Бога се никуд не иде, без молитве се ништа не почиње: човека одржавају добра дела али оно што га оплемењује и чини сином Божјим је молитва. И само предавање је текло као разговор две душе – оца Клеопе и народа верног, у присуству Господа нашег Исуса Христа.

„Запитајмо се колико ми дневно проведемо у молитви? “ било је питање за све нас које је синоћ поставио отац Клеопа и скренуо пажњу на наше живо учешће како у цркви тако и у домаћој  цркви – породици. Свако од нас треба да служи Господу према својим талантима којима их је Творац свега света обдарио и „свако од нас, у својој професији је дужан да се моли и да ради“ казао је отац Клеопа. У ово „сузно време“ како га је назвао отац Клеопа једино уточиште и снага је у Цркви спасења нашег и молитви, у посту и причешћу, али исто тако и обавеза чињења добрих дела, љубав према ближњем у породици и окружењу, љубав према свему што је Творац нас ради створио.

Посебно казујући о рођењу као увишеној мисији живота, посаветовао нас је отац Клеопа да се молимо за оне мајке које се се одрекле живота у утроби својој, што је нажалост велика наша народна невоља.

„Обремењени бригама, када имамо проблеме, када више не можемо да нађемо излаз из наших потешкоћа, када имамо проблеме на послу и у породици, када се помолимо, видећемо како нам драги Бог помаже брже него што очекујемо, јер Бог је онај који не спава, Божја рука је увек испружена ка нама. Ми нашим данашњим сусретом прослављамо Пресвету Богородицу…“  казивао је отац Клеопа.

Свака среде у 19 часова у парохијској сали Вазнесењске цркве имаћемо прилику да слушамо благе јеванђељске речи којима ће се наша душа хранити и биће то прилика да добијемо одговоре на бројна питања из свакодневног живота.

Могли смо из животног пута оца Клеопе, некадашњег београдског ђака сада монаха, да научимо још нешто: колико је заиста свештеник и духовник важан својим старањем и саветима, јер ето учитељ, свештеник и духовник јеромонаха Клеопе на почетку беше отац Илија Летић присуствовао је предавању; улазио је отац Илија у дом породице Стефановић из које је отац Клеопа, мирско име Срђан, научио га лепоти Божје речи и служби Господу, пратио га као своје духовно чедо и са поносом слушао у Вазнесењској цркви како то чедо данас проповеда.

Цело предавање се може послушати на Радију Слово љубве и погледати на телевизији Српске Православне Цркве – ТВ Храм.

З. Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла