Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

У четвртак 21. маја 2015. године у Саборном храму Преноса моштију светог оца Николаја служено је празнично бденије са почетком у 18.00 часова. Бденије су служили: јереј Зоран Угрешић и јереј Александар Чавка – пароси при храму Светог оца Николаја.
На сам дан празника „Преноса моштију св. оца Никлаја“ служена је св. Литургија са почетком у 9.00 часова. Свету Литургију служили су: протојереј Душан Чавка – парох кукујевачки, протонамесник Радослав Радовановић – парох сремскомитровачки, јереј Никола Гвозденовић – парох товарнички, јереј Бојан Цветковић – парох беркасовачки, јереј Борис Фајфрић – парох илиначки и јереј Слободан Чавка – парок сурчински. На Литургији је појао хор „Јавор – Гусле“ из Шида. Протонамесник Радослав Радовановић изговорио је надахнуту беседу коју у прилогу можете чути у целости.
По завршетку свете Литургије организована је свечана Литија улицама Карађорђевом, Алексе Шантића и Кнеза Милоша. Многобројни благочестиви народ и велики број деце узео је учешће у литији, који су предвођени свештеницима уз певање тропара празника носили иконе и црквене барјаке. Потом се у литији отишло до дрвета Записа, које се налази у порти Саборног храма где је обновљен запис воском и где су узнесене молитве Господу, у којима смо молили све што нам је неопходно за спасење и одржање живота, али и заблагодарили Господу за сва доброчинства. По повратку у свети храм обавио се обред благосиљања славских колача и жита.
Славски колач принели су овогодишњи кумови господа Бранко Нонковић, Младен Словаковић и госпођа Стоја Дошић, као и други верници који овај дан прослављају као крсну славу. За кумство следеће године пријавили су се: јереј Никола Гвозденовић, господа Илија Цветковић и Бранко Тарлаћ и госпођа Нада Бранковић.
Планирани културно-уметнички програм у порти храма није одржан због неповољних временских услова. У Владичаснком двору је припремљено послужење за верни народ, а у црквеној сали (у Српском дому) славска трпеза.

У 18 часова, у Великој сали КОЦ-а (у биоскопу) одржана је свечана академија поводом славе Саборног храма, Месне заједнице и ОШ. ”Бранко Радичевић” у Шиду.

Беседа протонамесника Радослава Радовановића.

извор: www.hramsvetognikolajasid.rs


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла