Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Христоносни српски род прославља на свих пет континената Светог Саву, првог српског Архиепископа, утемељивача Српске Цркве и српске државе.

„Свети Сава је преобразио српске душе молитвама својим пред Господом. Нека би умолио Господа да покаје Српску земљу, да покаје данашњег Србина који јури само за уживањима овога света; да покаје сваку српску душу, да је освети и просвети и тако припреми за Царство Небеско. Истински Срби данас су пуни Светога Саве, данас су пуни молитве Светоме Сави, данас су пуни хвале Светоме Сави, јер знају да је он со нашег историјског хлеба, да је он наша бесмртност и наша вечност. Зато никада није довољно славити Светога Саву, не само на данашњи његов Савиндан, него свакога дана у целој години: „Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави!“ казује нам Преподобни Јустин Ћелијски. (http://podmaine.weebly.com/blog/65)

На Савиндан, у недељу 27. јануара 2019. године,  у манастиру Фенеку служена је торжествена Литургија. Началствовао је високопреподобни архимандрит Макарије уз саслужење братства манастира. У манастиру је било стотинак деце која су хрлила у сусрет Богу и српском Светитељу  Сави. Припремљени и причешћени Светим тајнама, укрепљени у вери, учествовали су у литургијском животу са посебним жаром, јер данас је њихов дан радости, љубави и заједништва са најближима. Најмлађи су слушали житије Светог Саве, певали химну Ускликнимо са љубављу Светом Сави, баш као и одрасли.

Тропар Божјем угоднику Сави који пред престолом Божјим моли за васцели српски род, певали су христоносци сабрани на светој Литургији.

Слава и хвала Светом Сави настављена је за трпезом агапе у манастирској сали.


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла