Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

 

Будући да си рођен и васпитан изван своје отаџбине, опет си постао вођа свога народа. Желећи небескога Царства, земаљско си царство оставио и смирењем си небеско благо задобио, преблажени Максиме: Зато те молимо да се молиш за душе наше.
(тропар Светом архиепископу Максиму, глас 3.)

Свети Максим архиепископ и просветитељ српски,син Светог деспота Стефана Слепог и Свете Мати Ангелине, првобитно се звао Ђорђе и био је српски деспот од 1486. до 1496.године.

Његова престоница је била град Купиново,где је са својом мајком Светом Ангелином и братом Светим деспотом Јованом, дошавши 1486.г. донео мошти свог оца Светог Стефана Слепог и положио у храм Светог апостола Луке,а који је иначе задужбина његовог деде, деспота Ђурађа Бранковића из 1456.год.и то је најстарији православни парохијски храм северно од Дунава и Саве.
Деспот Ђорђе(потоњи архиепископ Максим),је са својом мајком и братом по доласку у Купиново,подигао благовештенски храм манастира Обед(прва црква брвнара у Угарској).
У храму Светог апостола Луке,1496.год. деспот Ђорђе Бранковић предаје деспотску титулу млађем брату Јовану,и прима монашки постриг од стране монаха из манастира Благовештење, надомак Петровца на Млави, добивши монашко име Максим. Касније,на пропутовању кроз Угарску софијски митрополит Калевит долази у Купиново,и монаха Максима(Бранковића) рукополаже за јерођакона и јеромонаха.
Света породица Бранковић је управо из Купинова сачувала православље на просторима некадашње Угарске, упаливши неугасиво кандило вере.
Тим поводом, у храму Светог апостола Луке у Купинову у уторак 31.јануара 2023. године литургијски је торжествено прослављен празник Светог Максима Бранковића у присуству свештенства, великог броја благочестивог народа из Купинова и околних места.
Светом литургијом је чиноначалствовао протојереј -ставрофор Драган Гвозденовић парох бољевачки, уз саслужење протонамесника Радоја Вукотића, старешине храма Светог архангела Гаврила у Батајници, јереја Слободана Мицића пароха обрешког,и јереја Владимира Милановића, пароха грмовачког.
Лепоти светог богослужења,на овај велики и свети дан,који је посебан за Купиново, допринос је подарио хор Покрова Пресвете Богородице из Сурчина,као и чланови хора храма Светог Марка из Београда.
Прота Драган Гвозденовић је произнео беседу о данашњем светом сабрању у Купинову, рекавши,да је ово велики и свети дан за Купиново,где смо се окупили да прославимо,онога који је Христа прославио својим делима,а кога је Христос пројавио светим и великим међу светима из нашег славног рода. Говорећи о празнику,између осталог,прота је нагласио да смо дужни да негујемо и поштујемо успомену на наше славне претке,који су нам у наследство оставили најдрагоценије вредности и бисере наше вере.
О томе нам сведочи и данашње свето сабрање овде у Купинову,где су живи светитељи,српски деспоти ходили, веру проповедали и сачували неугасиво кандило вере Православне.
Након свете Литургије,приступило се резању славских колача које су принели породице:Јеловац, Маријан, Рокнић,као и представници Удружења,,Весели Сремци“(чија је и слава Удружења).
Велика и неизмерна захвалност домаћину светог сабрања јереју Бојану Весићу, пароху купинском, који је својим трудом, љубављу и несебичним залагањем допринео да ово свето сабрање буде достојанствено прослављено.
По завршетку свете Литургије о. Бојан је позвао све на трпезу љубави где је настављено даље дружење.
Да подсетимо у Купинову постоје три велике светиње;
Храм Светог апостола Луке; манастир Обед(црква Свете Мати Ангелине),храм Свете Тројице (чија је обнова у току).
Текст: Александар Јеловац
Фотографије: Емилија Бастајић

Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла