Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Личност у којој се огледа свеколико хришћанско господство, у којој се огледа истина испуњена искреном љубави јесте покровитељ нашег села Свети апостол и јеванђелист Јован Богослов. Поносни на српско порекло и балкански ум дочекали смо овај дан са великом тежњом да повратимо трагове традиционализма и да после тридесет година у нашој порти прославимо храмовну славу. Домаћински однос мештана према гостима, уљудност и лепота сремског села осликали су нашу равницу у доњем Срему, где се зачуло појање славе и силе Божије и љубави народа према своме Апостолу.

Свету Литургију служили су уважени оци наше Епархије Сремске, протојереј Ђурђе Чулић, парох гргуревачки и шуљамски, јереј Слободан Мицић парох обрешки и јереј Јован Стегњајић парох карловчићански. За певницом су појали вероучитељ Марко Ракић, господин Петар Стевановић и парохијани Сремских Михаљеваца. Литију око Светог Храма предводио је протојереј Ђурђе Чулић, бивши парох сремскомихаљевачки, а у склопу опхода око Светог Храма за мештане пострадале у Другом светском рату помен је одржао јереј Слободан Мицић, представници власти су положили венац на споменик у знак сећања на борбу и захвалност жртвама. Потом су пререзани славски колачи и освећена жита, који су припремљени од стране кумова Николе Ранисављевића и Зорана Станковића са својим породицама из Сремских Михаљеваца, као и Бранислава Опачића и Петра Стевановића са породицама из Сурчина. Изабрани су кумови за следећу годину, а пријавили су се Небојша Ранковић, Недељко Ранковић, Сања Јаглетић, Ивана Јовановић, Ненад Весић, Петар Стевановић и Бранислав Опачић сви са својим породицама.

Узвишеним беседништвом протојереј Ђурђе Чулић нагласио је да се дивни апостол, који својом мишљу и откровењем Божијим досегну до најузвишеније теологије и чији се префињени језик писања божанских тајни дотакну Божанских висина, да се својом љубављу према Господу истакну више од свих светих апостола – те да се зато и назва апостолом љубави.

Трпезу љубави у порти нашег Храма благословио је Архијерејски намесник пећиначки протонамесник Бојан Мијановић, честитајући присутнима славу и празник.

Узвишен ум нашег заштитника нека краси свако узвишено чело сваког србина који се родио и који ће се родити у нашем дивном сремском селу.

јереј Стефан Сремац

вероучитељ Марко Ракић


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла