Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

САБОРНА ЦРКВА СВЕТОГ ОЦА НИКОЛАЈА

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ

У јубиларној години када Српска Православна Црква прославља осам векова самосталности још један књижевни бисер наше Свете Цркве придодат је овом слављу: Монографија о Саборној цркви у Сремским Карловцима. Наиме, у четвртак, 24. октобра 2019. године, у препуној сали Васко Попа у току 64. Међународног београдског сајма књига представљена је монографија Саборна црква Светог оца Николаја – Сремски Карловци коју је са благословом Епископа сремског Господина Василија издао Српски Сион, Издавачка кућа Епархије сремске. Организатор сабрања је Патријаршијска библиотека која је носилац активности Српске Православне Цркве на овогодишњем сајму књига.

О књизи су говорили Његово Преосвештенство Епископ сремски Василије, др Зоран Недељковић, управник Патријаршијске библиотеке, протојереј-ставрофор Душан Петровић, ректор богословије у пензији и један од рецензената  протојереј Јован Милановић, ректор Карловачке богословије , уредник и аутор дела текста, те господа Александар Саша Стојкечић, редактор текста и Срђан Ерцеган, технички уредник. Представљање књиге је својим појањем увеличао хор Карловачке богословије предвођен професором Јованом Стојановићем. Величанственом представљању које се наставило на штанду Српске Православне Цркве, присуствовали су: протосинђел Клеопа (Стефановић) старешина Саборне цркве Светог оца Николаја у Сремским Карловцима, свештенство Епархије сремске, горњокарловачке и црногорско приморске, ученици Карловачке богословије који су дошли у пратњи својих професора као и многобројни посетиоци овогодишњег сајма књига.

Најпре се окупљенима обратио испред организатора Управник Патријаршијске библиотеке, др Зоран Недељковић истакнувши да: „ова изузетна монографија о Саборној цркви у Сремским Карловцима даје историјску ретроспективу периода од турских освајања у току тешког и туробног периода за наш народ, све до уједињења са другим деловима српског етничког и културног простора. Књига даје и ретроспективу црквене организације у областима Митрополије карловачке, сада Епархије сремске. Честитам на изванредном издању које ће сасвим сигурно бити незаобилазна студија за све они који желе боље да упознају историју српског народа и Српске Цркве.“  Након обраћања Др Недељковића, окупљенима се обратио и аутор текста, господин Саша Стојкечић са речима: „После више од годину дана светлост дана је угледала  Монографија о Саборној цркви Светог оца Николаја у Сремским Карловцима. Многи су подаци били позанти и много је аутора, уметника, архитеката, који су у разним приликама, али из свог угла, објављивали радове, но чини се, доста фрагментарно о катедралном храму. Није било целовитог сагледавања. Многи су се историчари бавили одређеним епохама. Била ми је жеља да се прикаже хришћански живот у Сремским Карловцима, који је уско повезан са овом црквом, па смо тако пронашли најраније податке из византијског периода изградње неколико богомоља у то време, да бисмо дошли до 15. века када је највероватније изграђена најстарија црква која је претеча данашње Саборне цркве. та црква је обележила период под турском влашћу, била је сазидана од камена што је био изузетан подвиг у то време, јер је већина црква у то време била од дрвета и сличних материјала што говори о упоришту православља у народу.

У време сеобе Срба, када је народ живео у једној другој држави, време је налагало изградњу једног храма у афирмативном духу који би објединио све оно што је српска култура, традиција и духовност собом имала и представљала. Кроз историју цркве, бележимо и сва њена страдања, реконструкције, (велика реконструкција од 1907-1910), а посебно њено страдање у току Другог светског рата о чему је јако мало писано. Истакли смо то у књизи јер је то било време пљачке када је буквално сав инвентар однет из цркве и када је била запечаћена, када је био лош донос према цркви. Обнова је трајала доста успорено све док на чело Епархије сремске није дошао Преосвећени Епископ Василије. Дело је вредно пажње и заслужује да буде прочитано.“

У име рецензената се аудиторијуму обратио протојереј-ставрофор Душан Петровић: „Када путник-намерник идући из Београда према Новом Саду сиђе са Банстола на „раван пут“, за његове очи настаје празник јер величанствени барокни торњеви карловачких цркава упозоравају да улази у Сремске Карловце – Српски Сион… Књига коју данас представљамо је резултат истрајног, озбиљног, научног рада, тима људи, који су књигу урадили на најстудиознији начин: методолошки – изванредно, писмено, технички уређено на нивоу какав и приличи овој књизи и оваквој Цркви. Све што је могло и што обично нема у другим монографијама када се пише о храмовима, овде је дато. Од историјских почетака па све до епископства Епископа Василија и његовог старања о Саборној цркви… Можемо стогаи рећи да Саборна црква заслужује једну овакву монографију, то је Пантеон српске духовности.“  После обраћања протојереја Јована Милановића и господина Срђана Ерцегана, који су говорили о самом уређењу књиге као и о специфичностима овог издања, на крају се окупљенима обратио и Преосвећени Господин Василије истакавши да је: „Саборна црква место молитве и богослужења, место уздаха и суза, место где је народ доживљавао свој препород и своју духовну вертикалу остваривао.“ Преосвећени се посебно захвалио свима који су помогли да књига угледа светлост дана и изразио своју наду да ће ово монографско дело доћи до сваке библиотеке и школе у Војводини, али и свугде где православља и српства има.

Књига је технички опремљена најквалитетнијим фотографијама које за потребе израдио господин Мартин Цандир, док је комплетно техничко опремање и прелом извршио господин Бојан Мишић. Дело се може набавити на штанду Патријаршије, а после сајма и код издавача.

Зорица Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла