Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11
Игуманија фрушкогорског манастира Мала Ремета мати Рафаила представила се Господу на Лазареву суботу 2020. године

Мати Рафаила, на крштењу Роса Марковић, је пореклом из села Пљева код Шипова.  Роса је задојена вером својих родитеља који нису били писмени граматички, али писмени науком над науком, па су знали да јој ту веру усаде у она тешка и суморна времена, када су се људи стидели један другог због вере у Христа, због крсне славе. Та православна породица која је дошла из Босне, убризгала је у срце младе Росе да, понета младалачком жељом и неустрашивим идењем за Христом, узме крст свој и дође у врлетни Јазак. Замонашена је са 19 година.

Животопис мати Рафаиле сликар може представити као море из кога је тешко издвојити детаље… Мати Рафаилу, замонашену у Осогову, у Скопској црној гори,  Божји промисао и благослов блаженопочившег  патријарха Германа  довели су у фрушкогорске манастире.

После смрти оца, и њена мајка је дошла у Малу Ремету, где се замонашила (монашко име Михаила) и касније умрла,  као и рођена сестра (монашко име Ангелина).  Свој иметак и средства уложиле су у манастир и успеле да га обнове, подигну конак и капелу.

„Својим крхким женским бићем, душом и телом предана Господу, али снагом Духа Светога који нам даје снаге да постигнемо многе ствари што као људи не можемо, само благодаћу Духа Светога мати Рафаила је много чега урадила, постигла и принела Господу на жртву …“ – казао је Епископ сремски Василије поводом шездесетогодишњице монашке службе захваливши игуманији Рафаили и додао: „Само да си, мати, палила свеће и носила мантију, носила образ монашки и молила за све нас све ове деценије, много је,  а да не говоримо о подвизима који су само Богу знани…“

Мати Рафаила се упокојила у 85. години у својој келији у време трајања Свете Литургије на Лазареву суботу 2020. године. Предано је Богу служила 66 година.

Заупокојена Литургија је у понедељак 13. априла 2020. г.  у 9 часова, у наставку опело.


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла