Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Ево дана којега Господ нама дарова. У свим православним храмовима од раног јутра хитало се на Свету Литургију да се саборно прослави Преображење Господње, да се узнесу молитве за род српски и све православне хришћане, да се причестимо Светим Тајнама.

Од раног јутра, маленом сремском селу Бољевци верни су у Храм Свете Петке доносили грожђе и хлеб насушни. Од најмлађих до најстаријих житеља Бољеваца  светоотачко предање одржало се  љубављу заједничком, о којој је кратко казивао вернима протојереј-ставрофор Драган Гвозденовић, старешина храма:

„Да размислимо данас како се ми осећамо када смо у присуству оних које волимо и оних који нас воле. Свако од нас нека се врати у назад и размисли да ли се осећа пријатно, да ли се осећа срећним, да ли се осећа усхићеним када се налази поред једне такве особе која пружа љубав.  Можемо замислити како су се Петар, Јаков и Јован који су били непрестано уз Господа,  осећали на данашњи дан када су у свој слави угледали Господа Исуса  Христа и уз Њега пророке Илију и Мојсија.

Осетивши ту несебичну љубав којом нас је Господ обдарио и коју смо дужни да ширимо међу собом, и свим створењима које је Господ створио на употребу нашу, Петар, Јаков и Јован су били ухићени и њихова срца су била испуњена несебичном и узвишеном љубављу. Несебична љубав је љубав којој треба да стремимо…“

Храм Свете Петке у Бољевцима је у обнављању и верни чекају да засија у свом сјају, да се преобрази у нову светлост. Тренутно су радови на фасади, почиње се реновирање пода цркве, пресецање влаге је планирано од септембра. На радост верних, у кругу порте биће ускоро завршена капела за паљење свећа и уз њу продавница са црквеним предметима и духовном литературом што је вернима потребно за њихов свакодневни живот.

***

Шта све Господ није учинио, и не чини, ради човека?

Ради човека Он је створио небо и земљу, мора и реке, и све што је у њима и на њима; ради човека Он дању и ноћу небеским светилима обасјава сво поднебесје; ради човека Он шаље дажд, росу, снег; ради човека Он бива земљоделац и градинар, сади и одгаја, да човек не би ни у чему оскудевао. Размишљајући о томе, свети Кирил Јерусалимски вели: „Спаситељ наш свакоме посебно бива на корист: коме је потребно весеље, Он бива виноградар; ономе који хоће да уђе, Он бива врата; онима који желе да принесу молитве Он бива посредник и архијереј. И опет: онима који имају грехе, Он постаје Јагње, да би био заклан за нас; и свима бива све, остајући неизменљив у истости Своје природе“. – Тако нама грешнима на разноврсне начине служи Господ наш, који говори за себе: Син Човечији није дошао да му служе, него да служи (Мт. 20, 28). И све Он чини ради нашег добра, не тражећи ништа за себе, да би нас привео у познање добара која нам Он непрекидно чини, еда бисмо се, прожети благодарношћу, преобразили из грешника у праведнике, и из светољубаца у богољупце. И на Тавору Он се преобрази нас ради, да би нас уверио о припремљеној нам небеској слави; и Он ће преобразити наше понижено тело, да при општем васкрсењу буде једнако телу славе Његове (ср. Флб. 3, 21) у бесконачном царству Његовом, приправљеном „од постања света“ (Мт. 25, 34) онима који Га љубе. (извор: СПЦ)

З.Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла