Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11
У Шиду протојереј Радослав Радовановић одржао предавање о светој породици Бранковић
Трибина о светој породици Бранковић одржана је у четвртак, 10. марта 2016. у препуној  свечаној сали парохијског дома Црквене општине Шид. Предавање је одржао парох сремско-митровачки протојереј Радослав Радовановић. О житију породице Бранковић, последњих српских деспота, са посебним освртом на житије Божје угоднице мати Ангелине и њеног сина владике Максима, потоњег светитеља у надахнутом излагању као једном промишљању о једном историјском периоду важном за српски народ, говорио је крстоносни прота. Са овим предавањем почели су дани мајке Ангелине у Шиду и веома је важно да се добро припремимо за дочек моштију мајке Ангелине, које први пут за пет векова из манастира Крушедол крећу путевима Срема, истим оним путевима којима је је у Срем мати Ангелина дошла и обилазила га, подизала светиње које и данас славе име Господње, где се причешћујемо светим тајнама, укрепљујемо душу и учвршћујемо веру нашу православну.
Повод овом предавању је година значајних историјских годишњица: 530. годишњица доласка у Срем свете мајке Ангелине и њених синова, 500. годишњица од упокојења владике Максима и 300. годишњица од спаљивања моштију светих Бранковића у манастиру Крушедолу. За мајку Ангелину везана је Сретењска црква, манастир, у селу Крушедол, а по предању и историји иако то није потврђено, и манастир Фенек, који једини није на обронцима Фрушке горе, али се историјски везује за фрушкогорске манастире. И још један мали манастир везан је за мајку Ангелину: манастир Обед, за који се каже по легенди да је изграђен од дасака и дрвета оне лађе са којом су свет Бранковићи дошли у Срем. Данас на обали Саве мала црквица сведочи о мајци Ангелини, а цео крај где је био манастир Обед носи име Обедска бара.
Протојереј Радослав Радовановић је тако казивао о породици Бранковић, о њиховом житију о историјским приликама и неприликама, о тешком животу, али и о непресушној вери мајке Ангелине, да смо ми слушаоци као времепловом прошли кроз исто време носећи бреме које је и мајка Ангелина носила.
У име домаћина СПЦО Шид са архијерејским намесником протојерејем-ставрофором Радомиром Мишићем уваженог проту Радослава и публику поздравио је јереј Милан Пршић, парох шидски.
Црквени хор Свети Сава из Сремске Митровице је песмама о мајци Ангелини која се одавно у народу пева и песмом о фрушкогорским манастирима улепшао ово вече кад су се под сводове парохијског дома сабрали житељи Шида и околине.
Предавање проте Радослава Радовановића може се пратити на Радију Слово љубве, радију Архиепископије београдско-карловачке, али и Радио Сиону, радију Епархије сремске.
После предавања приређена је трпеза љубави коју су песмом поново улепшали чланови хора Свети сава из Сремске Митровице. Гости су имали прилику да обиђу ризницу у владичанском двору, чије отварање са нестрпљењем очекујемо управо у време када мошти мајке Ангелине бораве у Шиду (4. до 18. април лето Господње 2016)
забележила Зорица Зец

Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла