Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

20. јуна 2021. године када Света Црква прославља празник Силаска Светог Духа на Апостоле, или другачије названог Предесетница, свештенство шидског намесништва и верни народ сабрали су мештани Вашице са својим парохом протојерејем Ратком Нонковићем, који су у вечерњим часовима поставили други по реду Часни Крст на улазу село. Мештани Вашице, села које живи од пољопривреде, одлучили су да поставе Часни Крст на четири стране села и обнове заветне славе, како би излазећи са Литијама у поља, узнели Господу молитве и благодарност за „благорастворење ваздуха“, добре и корисне временске услове, за родне године и успешне жетве плодова њиховог рада на њивама.

Након окупљања у храму посвећеном Обновљењу храма Светог Великомученика Георгија, Литија је кренула ка месту где је постављен Часни Крст, који је приложио господин Бранислав Марковић са својом породицом. Кумови су били господин Милан Марковић и госпођа Ивана Нонковић са својим породицама.

Часни Крст је са припадницима М.У.П. – а поставио Архијерејски намесник шидски, а чином освећења началствовао је пензионисани парох протојереј-ставрофор Зоран Симић из Вишњићева, уз саслужење протојереја Ђурађа Чулића пароха из Гргуреваца и ђакона Лазара Павића.

Након освећења Крсног знамења, кољива, и резања славских колача, беседу је произнео  протојереј – ставрофор Зоран Симић, говорећи о значају празника Силаска Светога Духа на Апостоле, и о сили и значају Часног крста, као и о значају заветних слава.

Протојереј Ратко Нонковић, са својим парохијанима, уприличио је гозбу љубави код постављеног и освећеног Часног Крста за све присутне, где је настављено заједничарење у радосној атмосфери.

 


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла