Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

 

Молитвaма на празничном бденију са петохлебницом у манастиру у Раковцу разгорио се пламен у души верника који ревнују за веру православну и духовно се укрепљују у овој светињи чији су заштитници Божји угодници Козма и Дамјан.

Вечерњим богослужењем је началствовао протонамесник Вељко Грубач, парох Беочин села, јеромонах Евгеније и јереј Бранислав Мишковић, парох румски.  За певницом су појали протосинђел Пајсије, јереј Милош Марјанац, парох буђановачки, уз појање игуманије Гавриле и благочестивих верница.

Високопреподобној мати игуманији и високопречасним оцима, христоносном нанроду, обратио се кратком беседом протонамесник Вељко Грубач:

„Нека је на здравље и спасење ова вечерња молитва уочи манастирске славе, Светих бесребреника Козме и Дамјана. Поред тога што прослављамо ове велике чудотворце мученике, римске Врачеве, ми вечерас прослављамо највећи празник, празник над празницима  – Васкрсење Христово, јер управо, ради тог догађаја, ми данас славимо и Свете бесребренике. Као што каже Свети апостол Павле, да Христос није васкрсао узалуд би била вера наша. Али, Господ Исус Христос је васкрсао, вазнео се на небо, послао Духа Светога на своје ученике апостоле, раширио веру хришћанску широм васељене.

Свети бесребреници, римски мученици Козма и Дамјан добили су благодат Духа Светога и због свог подвига и труда, Господ им је дао изобилне дарове да лече и исцељују сваку болест и сваку немоћ. Ови Божји угодници поучавају нас православне хришћане,  како ми треба да живимо и да следимо Христов пут да бисмо задобили спасење и вечно Царство небеско. То је циљ и смисао нашег живљења.

Нека би васкрсли Богочовек Исус Христос молитвама ових Светих Бесребреника Козме и Дамјана, послао благодат Светог Духа на нас, да задобијемо Царство небеско и живот вечни. Амин.“

Манастира Раковац прославља у овој години 520 година од оснивања и важи као дворкси манастир Митрополије карловачке.

Вечерње молитве у манстиру Раковац унеле су душевни мир свих који су се припремали за сутраши празник Божјих угодника Козме и Дамјана. Благодат се проширила на све који нису могли присуствовати вечерњем богослужењу, јер молитва за свакога од православних хришћана, до Бога, узнела се.

Манастир Раковац је познат надалеко по свом гостољубљу. Трпезу богату и са изобилном љубављу припремила је манастирска обитељ под будним оком духовника, оца Варнаве.

Анђео Чувар и са њим Свети Козма и Дамјан будно бдију над манастирксом чељади и госотима манастира који су се припремили за манастирску славу.

Високопреподобна игуманија манастира Раковац мати Гаврила која већ четврту деценију овој светињи српској бди над душама нашим, са јеромонахом оцем Варнавом и братством и сестринством манастира Раковац Богу угодише молитвом и све под Божје скуте призваше.

З.Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла