Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

И овог лета Господњег на празник Преподобне мати Ангелине српске, служило се празнично бденије у њеној и задужбини њених синова Светог Владике Максима и Светог Јована Деспота, у манастиру Крушедол.Пред њеним светим моштима под сводовима манастира Крушедола сабрао се благочестив народ да са Епископима: сремским г. Василијем и средњоевропским г. Сергијем прими благослов ове светитељеке.
Празнично бденије у Цркви служили су за верни народ: протојереји-ставрофори: Слободан Радојчић, Брацо Санчанин, Славко Теофиловић; протојереј Жељко Кретић, игуман Андреј Ненић, јеромонах Варнава Радусиновић.
Учешће у празничном бденију узео је и новоизабрани Епископ средњовропски г. Сергије који је са свештенослужитељима пред моштима Преподобне мати Ангелине молио за спасење душа наших, рода нашег.
Преосвећени Владика Сергије помазао је верни народ освећеним уљем.
За певницом су појали у славу Господњу: јереји: Драгољуб јанковић, Сретен Лазаревић, Бранислав Мишковић, Душан Вишекруна, Горан Тешиновић, Јован Милановић са богословима Епархије сремске.
После празничног бденија домаћини Епископ сремски г. Василије и игуман манастира Крушедол отац Сава повели су верни народ у порту где је одржано посебно културно духовно вече посвећено Мајци Ангелини, како светитељку у народу зову. Празнично вече је почело на далеко чувеном песмом „мајка Ангелина“ коју је извела група Бистрик .
Епископ сремски г. Василије је свечано отворио Дане Мајке Ангелине казујући о крстоносном и светом ходу наших предака од Светог Саве и Немањића, преко Бранковића који су овде оставили траг и утрли пут свима нама данас, нама – деци Двадесет првог века.

***
Банатски културни центар из Новог Милошева и Културно просветна заједница Општине Сечањ, у сарадњи са Епархијом сремском и Радио телевизијом Војводине, уз подршку Матице српске, по четврти пут су организовали књижевну манифестацију „Сија књига мајке Ангелине“ посвећену лику и делу српске деспотице и задужбинарке Ангелине Бранковић – Преподобне мати Ангелине. 10. Августа је одржано вече у Сечњу а 11. августа 2014. у манастиру Крушедолу.
За књигу „ `Оли ми га дат“ (у издању Октоиха, штампарије Макарије и Андрићевог института из Вишеграда) наш песник Матија Бећковић је добио повељу мајке Ангелине и уметничку слику; образложење о награди прочитала је Софија Љуковчан председник жирија (уредник и аутор у Уметничком програму РТВ). Епископ сремски г. Василије је песнику Матији Бећковићу уручио награду и пожелео да долгодејствује стиховима својим.
Овогодишњи лауреат ове манифестације је песник Миљурко Вукадиновић.
Песници су стиховима обрадовали светитељку и верни народ са епископима и свештенством; Иван Негришорац, Рајко Петров Ного, Ђорђе Сладоје, Милица Лилић Јефтимијевић, Славомир Гвозденовић (Темишвар), радован Влаховић (директор Банатског културног центра из Новог Милошева) казивали су песме у славу Господњу, Пресвете Богородице Тројеручице која је од 2003. заштитница и игуманија Фрушке горе, у славу светитељке мати Ангелине.
И како и слови стих које је међу осталима у порти сабраном народу казивао песник Матија Бећковић, нека тако и буде: Господе помилуј преко живих рана свих континената и океана…
Празничном бденију и сабрању у порти присуствовао је и игуман манастир у Радовашници, отац Николај, као и јеромонах Клеопа (сада на студијама у Румунији).
***
Света Литургија на сам дан Преподобне мати Англеине окупља са свихс трана верни народ, свештенство и монаштво. Началствују Епископи: сремски г. Василије и средњоевропски г. Сергије уз саслужење архимандрита фрушкогорских манастира: Доситеј (Гргетег), Стефан (Велика Ремета), Макарије (Фенек), Арсеније ( Бешеново) и двојице протојереја: Александар Цвитановић и Борис Милиновић и јереј Небојша Димковић.

Зорица Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла