Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Празничним бденијем у манастиру Фенек, началствовао је протојереј-ставрофор Драгиша Топаловић, парох сурчински, уз саслуживање свештеника: протојереја Јефте Павловића (Батајница), јереја Милана Алимпића (Батајница) и јереја Јулијана Тодоровића из Добановаца.
Певницу је водио јереј Предраг Михајловић (парох купински) а уз њега су молитве и Акатист светитељки Петки појали: протонамесник Александар Урумовић из Ашање, јереји : Перица Влаинић парох јаковачки, Горан Цвијановић парох батајнички, Слободан Чавка( парох сурчински) и г. Градимир Станић из Патријаршије.
Празничном бденију су присуствовали Архијерејски намесник батајнички протојерејеј-ставрофор Игњат Товаровић и протојереј-ставрофор Слободан Радојчић парох сурчински .
Празнично бденије је почело у 18.00; благочестив народ је учествовао у молитвеном сабрању, одговарајући тихо, у истом гласу, појући у славу светитељке Петке коју манастир Фенек прославља 8. августа. Док је трајало бденије, пристизао је верни народ са свих страна, целивао и даривао икону светитељке, клањао се светитељкиним моштима и даривао манастир.
Манастирска порта је била препуна света. О реду се старао протојереј Драган Гвозденовић, парох бољевачки. Као и сваког лета Господњег, у манастиру Фенек окупи се братија свештеници да нашем монаштву у Фенеку честита славу и припомогне у сваком погледу.
Своје светлописе апаратом је овај догађај забележио протојереј Жељко Кретић.
Верни народ је уљем помазан.
У својој беседи благочестивом народу јереј Ратко Голубић је казивао како нам је о неопходности исповедања вере наше:
„ Данас сте овде дошли не ради реда, и не само да будете овде зато што се то ваља и зато што је лепо отићи на празник Свете Петке у Манастир Фенек, него да затражите спасење. Бог нас воли и свакоме даје могућност да се спасе. Вечерас, овде, на бденију, дошли сте да вас свештеници молитвом својом орасположе, ојачају за предстојећу Свету Литургију, за предстојеће сједињење са Богом кроз свето Причешће. Дошли сте да затражите спасење.
Ви сте, као и сваки онај који рођењем вапи у Господа: Господе, спаси нас!
Ви сте дошли данас да се исцелите. Светом тајном Јелеосвећења коју ћемо касније учинити , молићемо за спас свих нас! Али немојте драга браћо и сестре долазити површно преко свега овога, или прилазити Христу или овој светињи, тек реда ради…“
И свакога ко са вером и љубављу прилази Христу, Господ исцељује! Да то не заборавимо!
„Много нас ће доћи данас овде да учини молитву у овом светом храму, али да ли ће се неко од нас заиста удостојити те вере, дотаћи скут Христов, да ли ће му спасење бити на дохват руке као што је то случај са женом Хананејком, са преподобном мученицом Параскевом, са многим нашим светитељима, зависи много, драга браћо и сестре од нас самих.
Бог свакога ко је тражио спасење пита шта жели да му Господ учини. И када човек срцем својим одговори да то жели, Бог каже, у смислу: исцељен си, ето нека ти буде по твојој вољи. Не каже, нека буде по мојој вољи, него по томе што ти желиш, ако желиш то срцем својим искрено – то ћеш и добити.
Бог каже: Иштите најпре Царство Небеско, а све остало ћете добити.
Драга браћо и сестре, тражите то Царство Небеско, које је већ сада у сусрету са Христом, овде на земљи, сусрет са нетрулежношћу и непролазношћу Његовом, сусрет пропадљивог човека са васкрслим Господом. Царство Божје је свето Причешће, Царство Божје је Црква овоземаљска, која одолева многим мучитељима и тлачитељима.
Реците другима, посаветујте друге, учините друге верујућим људима, и немојте дозволити драга браћо и сестре да цркву користимо као сервис за своје потребе….“ казивао је јереј Ратко Голубић.
У 22.00 почела је света Тајна Јелеосвећења коју су вршили: протојереј-ставрофор Милутин Илић из Јакова, протојереј Жељко Кретић из Шимановаца, јереј Перица Влаинић из Јакова, јереј Ратко Голубић из Добановаца, јереј Горан Цвијановић из Батајнице, јереј Бојан Весић из Добановаца и јереј Слободан Мицић из Обрежа.
Манастир Фенек је читаву ноћ отворен за верни народ који је узносио своје молитве Господу и светитељки, а онда се припремао верни свет за Свету Литургију и сједињење са Христом кроз свету тајну Причешћа.

На празнични дан, Светом Литургијом началствовао је: Архијерејски намесник земунски протојереј-ставрофор Игњат Товаровић а саслуживали су: протојереј-ставрофор Милета Матовић свештеник у пензији, протојереј-ставрофор Слободан Радојчић парох сурчински, протонамесник Витомир Тодоровић парох угриновачки, јереј Мићо Ристић парох бусијски и ђакон манастира Фенека Марко.

Архимандриту Макарију Ристићу са братством манастира и свим верницима у име епископа сремског Василија, славу је честитао Архијерејски намесник земунски Игњат Товаровић.

Зорица Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла