Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11
О свечаном дочеку моштију Мајке Ангелине у Сремским Карловцима већ смо писали. Међутим, у нашим медијима још није било речи о потоњих пет дана њиховог боравка у овоме граду. О овоме је ипак битно понешто рећи, будући да на долазак ове светиње и њен боравак у Карловцима готово ниједан наш мештанин није остао равнодушан. 
Саборна црква Светог оца Николаја, која је имала част да дочека ову небеску Гошћу, свакога дана била је отворена од 6 часова до 22 часа. Ово време било је испуњено динамичним, великопосним богослужењима, али и појањем химни и молитава Преподобној мајци Ангелини. У периоду између одређених богослужења непрекидно је читан Псалтир, тако да црква ниједнога тренутка није остајала без молитве. Радост да учествују у овим посебним данима имало је, поред месног свештенства и ученика Карловачке богословије, мноштво богољубиве браће и сестара који су присуство ове светиње препознали као небески дар. Црква никада није била празна, људи су непрестано долазили, у групама или појединачно, да се поклоне, приме благослов и испуне своју душу вишњим миром. Оваква несвакидашња, духовна атмосфера у Карловцима привукла је чак и многе хришћане другим вероисповести да дођу и поклоне се Мајци Ангелини, притичући њеној руци која прима и грли свакога. 
Ради сачувања ових прекрасних успомена од заборава, желећи да своју радост посведочимо и пред другима, описаћемо детаљно, изложено по данима, како је изгледао боравак Свете мајке у нашем граду. 
Примарни циљ овогодишњег проношења моштију Мајке Ангелине кроз Епархију сремску јесте да се верни народ Срема присети ове дивне угоднице Божије, којој су наши стари вековима притицали, а на коју смо ми, стиче се утисак, некако заборавили. Овај циљ је засигурно постигнут у Сремским Карловцима, првоме месту које је Преподобна посетила. Чврсто верујемо да ће тако бити и у другим местима нашег кићеног Срема. Све у славу Бога нашега, који љуби оне који Њега љубе и који је диван у светима својим.
 
С. Лакетић са ученицима Богословије
ПОНЕДЕЉАК 21.03.2016.
 
Јутарње богослужење служио је протојереј Миленко Поповић, старешина храма Св. апостола Петра и Павла у Сремским Карловцима.
Након јутрења, акатист Преподобној мајци Ангелини служио је Његово Преосвештенство Г. Василије, Епископ сремски, уз саслужење протојереја-ставрофора Јована Петковића, ректора Карловачке богословије и протојереја Миленка Поповића. Учешћа су узели и ученици петог разреда Богословије Вељко Бирач и Александар Богићевић.
Акатист Преподобној мајци Ангелини у подне служио је протојереј Миленко Поповић.
Акатист Преподобној у 14 часова служио је архимандрит Арсеније (Матић), професор Богословије и игуман манастира Бешеново, уз саслужење четворице ученика петог разреда Богословије: Уроша Матића, Мирка Томашевића, Андреја Павловића и Илије Тривића.
Молебан Преподобној мајци Ангелини у 16 часова служио је протојереј Јован Милановић, старешина Саборног храма Св. оца Николаја у Сремским Карловцима и професор Богословије.
Вечерње богослужење служио је протојереј Јован Милановић. Након тога, својој беседом  присутнима се обратио протојереј-ставрофор Бранислав Поповић, умировљени арх. намесник румски и духовник манастира Беочин.
Уторак 22.03.2016. – Младенци
 
На празник Св. четрдесет мученика севастијских јутарње богослужење и часове служио је протојереј Јован Милановић.
Свету Литургију пређеосвећених дарова служили су протојереј-ставрофор Бранислав Поповић, протојереј-ставрофор Јован Петковић и протојереј Јован Милановић. О томе како треба доживети и проживети Часни пост, беседио је протојереј-ставрофор Јован Петковић.
Акатист Преподобној мајци Ангелини у подне служили су протојереј-ставрофор Бранислав Поповић и протојереј Јован Милановић.
Акатист Преподобној мајци Ангелини у 14 часова служио је протојереј Јован Милановић са ученицима четвртог разреда Богословије Атанасијем Јокићем и Славком Пећанцем.
Молебан Преподобној мајци Ангелини у 16 часова служио је јереј Душко Масларић, секретар ЕУО-а Епархије сремске и парох сремскокарловачки. На молебном канону присуствовали су полазници верске наставе из Карловачке гимназије. Потом су исти, заједно са ученицима Богословије, пошли ка свечаној сали славне српске Гимназије, где су предавање о Светој породици Бранковић одржали ђакон Петар Николић, катихета у Гимназији и Станко Лакетић, професор Богословије. Овом приликом награђени су ученици Гимназије који су учествовали у литерарном конкурсу „Свети Бранковићи у историји и вечности“.
У 18 часова, служена је Света тајна јелеосвећења.  Молитве за исцељење присутних  од  душевних и телесних болести Господу су узнели протојереј-ставрофор Бранислав Поповић, протојереј-ставрофор Јован Петковић, протосинђел Клеопа (Стефановић), настојатељ Световаведењског храма у Сремским Карловцима и професор Богословије, протојереј Сретен Лазаревић, арх. намесник румски, протојереј Миленко Поповић, протојереј Јован Милановић и јереј Душко Масларић. Мноштву присутног народа обратио се отац Клеопа, истичући смисао ове Свете тајне у животу Цркве.
Среда 23.03.2016.
 
Јутарње богослужење и часове служио је јереј Душко Масларић. Потом је Св. Литургију пређеосвећених дарова служио протојереј Борис Милинковић, арх. намесник сремскокарловачки и парох инђијски.
Акатист Преподобној мајци Ангелини у 11 часова прочитале су даме запослене у Епископској резиденцији.
Акатист у подне служио је протосинђел Клеопа (Стефановић).
Акатист у 14 часова служио је протојереј Јован Милановић, заједно са ученицима трећег разреда Урошем Вукотићем и Филипом Пекићем.
Молебан Преподобној мајци Ангелини у 16 часова служио је протојереј Јован Милановић.
Мало повечерје служио је јереј Душко Масларић, након чега је сабранима о узвишеној личности Св. мајке Ангелине говорио протојереј-ставрофор Душан Петровић, умировљени ректор Карловачке богословије.
Акатист Преподобној мајци у 20 часова прочитали су ученици Богословије Михаило Јањић, Божидар Божић и Милан Милановић.

Четвртак 24.03.2016.
Јутрење са првим часом служио је протојереј Миленко Поповић.Акатист Преподобној мајци Ангелини у подне служио је протојереј Јован Милановић.Акатист Преподобној у 14 часова читали су ученици другог разреда Богословије Марко Капетанов и Дамјан Кос и ученици првог разреда Александар Гавриловић и Обрен Тутњевић, предвођени професором Богословије Станком Лакетићем.Молебан Мајци Ангелини у 16 часова служио је јереј Душко Масларић.У 16:30 ученици ОШ „23. октобар“ који похађају веронауку окупили су се у Еколошком центру „Радуловачки“, где је приређена радионица кроз коју је дечици, на њима разумљив начин, приближен лик Св. мајке Ангелине. Овом приликом, награђени су ученици Богословије и Основне школе који су учествовали у литерарном конкурсу „Свети Бранковићи у историји и вечности“.Вечерње богослужење у 18 часова служио је јереј Душко Масларић. Потом се присутним вернима пригодном беседом обратио протојереј Миленко Поповић.У 19 часова у свечаној сали Богословије одржана је промоција књиге Старине Призрена, почивше госпође Роксанде Тимотијевић, дугогодишњег кустоса више културно-историјских споменика града Призрена и супруге проте Милутина Тимотијевића, ректора Призренске богословије. О књизи је говорио проф. др Бранислав Тодић и др Александра Новаков, док је о Призренској богословији говорио њен дугогодишњи ректор и професор, протојереј – ставрофор Милутин Тимотијевић.​

Петак 25.03.2016.
 
Јутарње богослужење и часове служио је јереј Душко Масларић.
Св. архијерејску Литургију пређеосвећених дарова служио је Његово Преосвештенство Г. Василије, Епископ сремски, уз саслужење протојереја-ставрофора Велизара Живановића, протојереја Мила Станковића и Бориса Милинковића, јереја Богољуба Миловановића, те протођакона Љубомир Лукића и Слободана Вујасиновића. Присутни су били и сви свештеници и вероучитељи архијерејског намесништва сремскокарловачког, које је исповедио архимандрит Стефан, игуман манастира Велика Ремета. Преосвештени Епископ је по Литургији беседио о Преподобној Ангелини, чије је света рука, након петодневног пребивања у Сремским Карловцима, имала да крене на даље путешествије по Епархији сремској.
Након литургијског сабрања, по благослову Владике Василија и проте Јована Петковића, ректора и професора омилитике, у свечаној сали Богословије своју беседу о Мајци Ангелини произнео је ученик петог разреда Вељко Бирач. Трпеза љубави, која је потом уследила, приређена је у трпезарији Богословије.
Пред сам испраћај Светих моштију, одслужен је још једном акатист Преподобној мајци. Служили су протојереј-ставрофор Милош Цајић, парох петроварадински, протојереј-ставрофор Гавро Милановић, арх. намесник подунавски и парох сремскокаменички, као и протојереј Јован Милановић. Последњи се овом приликом дирљивим речима обратио Господину Епископу, заблагодаривши му што је благоизволео да мошти српске деспотице Ангелине донесе у Сремске Карловце, чиме су житељи ове вароши, али и околних места, били удостојени многих благодатних дарова.
Потом је Преосвештени Епископ, окружен својим свештенством и мноштвом верника на чијим лицима су се могле приметити и сузе, мошти наше вољене Мајке изнео из Саборне цркве и упутио на благослов верном народу Петроварадина

Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла