Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

У понедељак, 14. октобра у шидском намесништву литургијски је обележен празник Покрова Пресвете Богородице. Светом Литургијом, на којој је био присутан велики број верника из Шида, началствовао је Архијерејски намесник шидски протојереј-ставрофор Радомир С. Мишић, а саслуживали су му свештеници шидског намесништва. Саборни Храм Светог оца Николаја, поред верног народа био је испуњен и децом из шидских основних и средњих школа. Неговање култа празника Покрова Пресвете Богородице у нашим крајевима почиње да јача у  17. и 18. веку, захваљујући руској уметности.

У вечерњим часовима, након Вечерњег богослужења које је служено у 18 часова, одржано је предавање поводом 800 година од добијања самосталности Српске Православне Цркве. Предавање на тему „Свети Сава и аутокефалија Српске Цркве 1219. године“, је одржао протојереј-ставрофор Радомир Поповић редовни професор на Православном богословском Факултету Универзитета у Београду.

Владичански двор је био испуњен свештенством шидског намесништва и верним народом, а професор Радомир Поповић захвалио је свим присутним гостима, напомињући да је са великим задовољством посетио  Шид поводом данашњег предавања.

Ђакон Лазар Павић


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла