Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

У четвртак. 3. марта 2016. године, пред Вечерње богослужење у новобановачкој цркви Светог Василија Острошког, Епископа сремског Господина Василија дочекали су свештеници старопазовачког намесништва са супругама и верним народом. Вечерње је почело у 18 часова, а служили су протојереј Срђан Ђурђевић из Старе Пазове и протонамесник Ђорђе Ковљен из Белегиша. За певницом су певали протојереј Александар Цвитановић из Старих Бановаца, јереј Саво Мишановић из Нове Пазове, јереј Александар Класнетић из Нових Бановаца и протођакон Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија – Слободан Вујасиновић из Сремских Карловаца, уз учешће свештенства.

После Вечерње службе, отац Ђорђе из Белегиша беседио је о љубави, опраштању, смирењу, промени од греха ка добру и на крају подсетио на Велики пост који нам предстоји.

Благословом Епископа Василија за трпезом љубави беседио je  протојереј-ставрофор Миле Јокић, архијерејски намесник старопазовачки из Нове Пазове, о нашим молитвама, свеопраштајућој љубави Божијој, неосуђивању, о важности поста, али и о овогодишњим јубилејима,  честитајући нашем Епископу 30 година управљања Епархијом сремском, пожелевши му дуг живот на многе године.

После многољетства Епископ сремски Господин Василије истакао je важне и многе јубилеје у протеклих двадесетак година у епархији сремској тиме показајући сву лепоту и богатство, духовно богатство наших манастира у овом делу Србије. Подсетио је и на овогодишња три јубилеја:

-530 година од досељавања Светих Бранковића у Срем

-500 година од упокојења Светог Максима и Свете Ангелине

-300 година од спаљивања њихових моштију .

У беседи је још речено да је овде, у Срему, отворена нова страница наше историје, јер после Немањића, Светог цара Лазара, појављује се благочестива породица Бранковића. После 500 година  први пут ће мошти Свете мајке Ангелине бити донесене у свако место наше епархије да им се верни народ поклони и целива их. Око пет месеци ће ове мошти бити ван манастира Крушедола, а пред празник Свете мајке Ангелине биће враћене  у Крушедол. За превоз и чување моштију набављено је специјално возило. Као што су наши преци чували ову светињу све ове векове, тако и ми треба да чинимо и да проносимо свуда славу Божију. У плану је штампање 20.000 књижица у којима се налазе житија Свете мајке Ангелине и 20.000 житија Светог Максима, као и 100.000 иконица ових светитеља,  а могуће је ће ова издања бити и дуплирана. Музички и филмски уметници биће позвани да сниме пригодан спот и филм у вези са овим јубилејем. Говорило се и о организацији дочека, боравка и испраћаја моштију у местима нашег намесништва, а све на радост нашем верном народу којем сви служимо.

У закључку можемо рећи да ће ово бити јединствени, историјски и незаборавни дани и месеци за све православне Србе на овом простору и шире, као и за хришћански свет уопште, и наша је одговорност и дужност да све прође молитвено, торжествено,  јер ако заборавимо наше свете, онда заборављамо своју веру, своје претке и сами себе.


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла