Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

12096269_1070064779680205_3763971750580172587_n

Мисија нас црквених пастира и лекара требала би бити сведочење Радости Васкрсења Христовог у овоме подељеном и узнемиреном свету који вапије за заједницом,радошћу,миром који се рађају из молитве и добрих дела.

Данас,пролазимо кроз период кризе који се манифестује у свим сферама свакодневног живота,почевши од материјалног сиромаштва до потпуне деградације духовних и моралних вредности у друштву.

Радећи за свој народ и Црква и Медицина треба заједно да раде на духовном и телесном исцељењу оних који су дезоријентисани у конфузном свету без постојаних идеала ,помагајући им да живе истински и благословени живот који се не темељи на егоизму,похлепи и корупцији наго на заједници,великодушности и достојанству

Поред биоетичких и психолошких питања којих смо се дотакли данас реалност ставља пред нас феномен миграције,одлазак нашег народа у иностранство,разбијање институције породице,напуштање села и одлазак у градове,незапосленост,болести зависности као што су алкохолизам,наркоманија који доводе палог човека у насиље,депресију и самоубиство.

Данас Црква жели да што више учествује дарујући утеху у патњи кроз свој духовни  и социјално медицински рад,посебно кроз промовисање медицинске културе своме народу како би више био поштован дар здравља и протекција од болести.

Имајући у виду раслабљено духовно и телесно здравље многих у нашем народу,позивамо духовне пастире да у својим парохијским црквама чешће служе Свету Тајну Јелеосвећења како би молитва вере спасла болесника.

Данашњи дан нас позива да у моментима патње и болести као највећу снагу имамо веру у Бога и љубав према ближњима. Живот и здравље су дарови Божији које заједно морамо штитити и чувати у славу Божију и добро људи. И ако немамо сви знање да лечимо тело,можемо тешити душе,објављивати доброту  Божију и помоћи оне који су немоћни,посебно у овом индивидуалистичком и секуларизованом друштву.

Овај успешни симпосион се не завршава јер њиме смо добили подстрек да и даље размишљамо о битним питањима за људски живот,како би смо могли спремно одговорити на научне изазове модерног доба који свим силама покушава да Бога и традицију удаљи из срца Православног Србина.

Почаствовани смо што наша Богословија је имала ту част да нас данас све окупи.

Верујемо да нас је Благодат  Божија сабрала данас али тамо где је Бог тамо су и  Анђели.  Пре пар месеци у наручје своме Творцу је похитао један Анђео наше школе,Никола Панић,заједно са својом мамом Татјаном и сестрицом Симеоном.  Све нас је Никола позвао у свој доскорашњи дом да кроз ово сабрање дамо подршку његовом тати ,проти Радивоју и сестрици Кристини да уз помоћ Божију и свих нас лакше поднесу боли губитка и растанка.

Хвала организаторима и свим учесницима. Богу нек је слава и хвала за све.

Јеромонах Клеопа (Стефановић)

Пети симпосион Просвећеност и одрастање на тему Здравље је однос Бога и човека

Завршна реч, 31. октобар лето Господње 2015. Сремски Карловци

Јеромонах др Клеопа Стефановић.професор Богословије


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла