Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Патријарха српског Господина Порфирија срдачно дочекао Епископ сремски Господин Василије са архијерејима, свештенством и свештеномонаштвом у Сремским Карловцима

О Миру, беседа Патријарха српског Господина Порфирија у сали Карловачке богословије

Доксологија у Саборној цркви

Његова Светост Патријарх српски Порфирије је био 16. септембар 2021. г.  на велики дан Светог Јоаникија, првог Патријарха српског, у посети Сремским Карловцима. Свјатјејшег Патријарха су овог јутра испред Патријаршијског Двора дочекали домаћин, Преосвећени Епископ сремски Господин Василије и Владика моравички Господин Антоније старешина Подворја Српске Православне Цркве у Москви, са ректором славног училишта Карловачке богословије Светог Арсенија Сремца, протојерејем Јованом Милановићем и професорима: Високопреподобним архимандритом игуманом бешеновским Арсенијем и протосинђелом др Клеопом, настојатељем Световаведењског сремскокарловачког манастира, Архијерејским намесником сремскокарловачким Слободаном Вујасиновићем и подунавским Гавром Милановићем и свештенством Еапрхије сремске.

У пратњи Патријарха српског били су викарни Епископ ремезијански Стефан и протосинђел Данило (Гаврановић) директор Патријаршијске управне канцеларије.

Патријарх Порфирије и архијереји су се затим упутили ка Саборној цркви где је служена свечана доксологија у част доласка Патријарха и његове прве посете, као Поглавара Српске Православне Цркве, Сремским Карловцима.

Парастос песнику Алексију Бранку Радичевићу

Служен је затим парастос песнику Алексију Бранку Радичевићу чији су живот и стваралаштво дубоко везани за овај крај, Карловце и оближње Стражилово где почива овај чувени српски романтичар. Ово је први пут уопште да један патријарх српски држи парастос Алескију Бранку Радичевићу.

Поздравно слово Епископа Василија

.

Епископ сремски Василије је поздравио Његову Светост и пожелео му добродошлицу, истакавши да је ово историјски дан за Сремске Карловце и за Епархију сремску: „Овде су столовали и митрополити и патријарси, носећи се са свим недаћама, да на најбољи начин изведу брод Српске Цркве ка тихом пристаништу“, подсетио је Владика Василије на велика имена поглавара Српске Православне Цркве у историји.

„Добро нам дошли, нека је сретно и Богом благословен Ваш долазак Ваша Светости у нашу Епархију,“ пожелео је Епископ Василије.

 

Да чувамо своју духовност, али још важније,

да живимо својом духовношћу – да живимо својом Црквом.

                                                                                                               Патријарх Порфирије

Његова Светост је у беседи истакао да је велика радост, али и својеврсно страхопоштовање у односу на Сремске Карловце када се погледа прошлост овога места у којем се „преплићу духовне и народне струје и сплићу у један и јединствени чвор – и тежња за слободом, и тежња за миром и тежња за очувањем свога идентитета и потреба да из корена свог идентитета се ступи у пријатељске односе са другима и другачијима, било да су другачији по свом националном идентитету или да припадају неком другом духовном контексту“, казао је Патријарх и посебно истакао да се, поред тежње за економском изградњом, у Карловцима, напоредо са духовном потребом, развијала и просвета, ддоао да осећа велики понос и свештени страх од одговорности због славе Карловаца, као и да треба да примимо што су нам Карловци дали, а онда да узрастамо и чинимо то предање присутним и живим и у наше време.

Да чувамо своју духовност, али још важније, да живимо својом духовношћу – да живимо својом Црквом.

Порука Карловачке митрополије нама данас говори о томе колико је битан духовни идентитет једног народа, колико је битна црква у једном народу, казао је Патријарх: „Црква Православна је баш у Карловачкој митрополији показала снагу духа, снагу вере у Христа, показала да онда када се отуђимо од свог духовног предања, када изгубимо своју веру, ми онда постајемо само једна биолошка маса која бива подобна за сваку врсту обликовања у рукама других носилаца туђег идентитета“.

Освећене просторије за српске митрополите и епископе

Након службе су Патријарх и архијереји прешли у просторије изнад Патријаршијске винарије, где је Његова Светост освештао овај простор намењен српским митрополитима и епископима. Блаженопочивши Патријарх Иринеј је благословио уређење ових просторија и 11. августа 2020. године обишао је радове који су у време ово приведени крају. Финаснијску подршку за обнову Патријаршијског Двора пружила је Покрајинска Влада Војводине.

 

Јубиларно 50. Бранково Коло

У свечаној сали Богословије Светог Арсенија Сремца беседио

О Миру Патријарх српски Порфирије

Поздравно слово упутио је песник и књижевник Ненад Грујичић, директор манифестације Бранково коло. Истакао је  вишедеценијску братску сарадњу у славу Божју  у оквиру „Хришћанских тема“ на Бранковом колу. Овај програм кренуо је на 20. Бранковом колу,  1991. године у Карловачкој гимназији на тему „О покајању данас“ о којој је говорио  Епископ сремски Господин Василије, а две године касније – на теме „О праштању“ и „О греху“, заредом, Епископ бачки Господин Иринеј.

„На Бранковом колу се затим појавио млади игуман манастира Ковиља, Порфирије, касније –  викарни Епископ јегарски доносећи светлосну ауру разлике у односу на многе.  Напросто, зрачио је Божјим миром и снагом духа који одушевљава и оплемењује. С почетка сâм, а потом са професором Владетом Јеротићем и Небојшом Дугалићем, Епископ Порфирије говорио је на теме о молитви, созерцању, зависти, гордости, среброљубљу, невиности, о мушком, о женском, о апсолутној љубави,  о фарисејству, о прељуби,  о тиховању, о туђиновању…“ казао је песник Ненад Грујичић.

О Миру

Говорећи о миру, Патријарх српски Господин Порфирије подсетио је на личност и дело Владете Јеротића, њихову духовну и животну везаност, и, коначно – доласке и предавања на Бранковом колу током протеклих деценија..

Патријарх  је рекао да је потребно да се сабирамо, напајамо новом енергијом, да сабирајући се у себи, сабирамо и са самим Господом, Творцем, Поетом, Песником, говорећи српским језиком а данас нас је песник Бранко Радичевић као магнет привукао.

Свјатјејши Патријарх Порфирије отворио је и занимљиво питање на тему Бранка Радичевића као песника романтизма наглашавајући да он јесте то, али не само то, већ и песник-хришћанин који осећа и слави Творевину Божју као дело Песника-Створитеља

„Мени се чини да постоји једна метафизичка носталгија, дубља романтика која је заправо један дубоки хришћански максимализам и реализам, али  баш зато што је хришћански, јеванђелски, он надилази оквире стварности и у том смислу је виши ниво романтизма који није сусрет са лепотом или сусрет са целовитошћу али остаје с ове стране лепоте и целовитости,“ казао је Патријарх о стваралаштву Бранка Радичевића.

„На сваком кораку реч Мир је реч која се чује. Најчешће под миром имамо на уму спољашње вредности те категорије, тако да  данас говоримо о политичком, о социјалном  миру, и делимично дотичући појединца, говоримо о  унутрашњем миру, када говоримо о психолошком миру… Мир,  најједноставније говорећи је одсуство конфликта, одсуство сукоба, одсуство ратова, где најчешће одсуством  конфликата различити актери мира остају свако на својој позицији без било какве спољашње комуникације и друштвеног прожимања… “ казао је Патријарх Порфирије говорећи даље о социјалном и психолошком миру и задобијању унутрашњег мира са Господом, а тиме и мира са људима у окружењу, посебно говорећи о Светом Серафиму Саровском и његовој чувеној реченици: Стеци мир у себи па ће онда хиљаде људи око тебе и читава творевина  са којом си у комуникацији, наћи мир у теби.

Свјатјејши Патријарх Порфирије истакао значај јеванђеоских порука и таквога начина живота као својеврсни рецепт  за постизање мира у себи, са другима, али и – у хармонизацији Неба и Земље кроз аспект постигнутог мира у људима

Данашњем саборовању у Светониколајевској цркви присуствовали су професори и ученици Карловачке богословије, пензионисани ректор овог училишта Марко Шпановић, архијерејски намесници: подунавски Гавра Милановић, домаћин, сремскокарловачки Слободан Вујасиновић, земунски Страхиња Голијан, старопазовачки Зоран Јовић, пећиначки Бојан Мијановић, док су се на предавању о миру придружили и г. Игор Маровић, председник Покрајинске Владе са сарадницима, председник Матице српске др Драган Станић, Високопреподобни архимандрит игуман великореметски Стефан, архијерејски намесник румски протојереј Сретен Лазаревић и уважени гости из Сремских Карловаца и Новог Сада.

Поздравно слово Епископа сремског Господина Василија и речи Патријарха српског Господина Порфирија може се послушати на : http://www.slovoljubve.com/cir/Newsview.asp?ID=29566,  на Радију Српски Сион

 


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла