Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Дана 14. априла 2022. године на Православном богословском факултету докторску дисертацију на тему Страдање сирмијумских мученика и развој њиховог култа. Историско – богословска анализа, одбранио је јереј Борис Фајфрић, парох у Батровцима. Ментор дисертације је био протојереј – ставрофор др Радомир Поповић, редовни професор, док су комисију одбране чинили: др Владислав Пузовић, ванредни професор, ђакон др Ивица Чаировић, редовни професор и др Борис Стојсковски, редовни професор са Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду.

Дисертација се бави проучавањем страдањем мученика из Сирмијума (епископ Иринеј, ђакон Димитрије, пет каменорезаца – Клаудије, Никострат, Касторије, Симпронијан и Симплиције – Синерот и Анастасија), где на основу анализе њиховох пасија и поређења са другим пасијама, старим црквеним календарима (Сиријски, Јеронимов и Римски мартирологијум), археолошким открићима и историјским чињеницама излаже опширније информације о мученицима, времену у којем су страдали и одговоре неких недоумица везане за њих. Такође, рад обухвата и њихов култ, од настанка, развоја, утицаја, гашењу појединих култова до њиховог поновног успостављања. На кратко се надовезује на њихов положај у време Карловачке митрополије, као и у данашње време. Комисија се сложила да рад представља један велики подухват ка њиховим поновном интересовању код научника, свештенства и народа, и да је дат велики допринос у детаљнијем упознавању њихових личности.

Са одбрањеном дисертацијом, отац Борис је постао први доктор теологије у  архијерејском намесништву шидском и тиме малу парохију Батровци ставио на прво место по важности, јер је до сада једина парохија која је дала доктора из теолошких наука.

 


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла