Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11
Суботњи јесењи дан 12. новембра 2016. године остат ће забележен златним словима у летопису винковачке парохије.
Одржана је велика црквено-народна свечаност.  У храму Силаска светог Духа Епископ сремски г. Василије је служио свету архијерејску Литургију уз саслужење свештеника епархије осјечкопољске и барањске, зворничко-тузланске и сремске. А посебни повод доласка господина Епископа сремског  је освештање „српског заветог крста“ који се налази у центру Винковаца у непосредној близини православне цркве на раскршћу улица Данићићеве и Бана Јелачића.
За време Литургије певао је октет Богословије Св.Арсеније из Сремских Карловаца, предвођен професором Гораном Власцем.
И киша која је заромињала ситним капима тога дана није омела да се одржи свечана Литија од Цркве до Крста.
Епископ, свештенство и народ су у лепом поредку прошетали до Крсног знамења, којег је епископ сремски г. Василије освештао светим молитвама.
За подсетити је, да је током ратне 1991 године потпуно уништена имовина Српске православне цркве у граду Винковцима. Па  је такву судбину доживео и овај хришћански крст, којег Винковчани препознају и познат је у овом граду. То посебно тешко време за православне Србе је надамо се иза нас. Стога вапијемо с молитвама: Да нас Господ огради силом Часног и Животворног Крста Свога и сачува овај народ од свакога зла!
Да је хришћанство вечно и да је немогуће да ниједна сила га уништи говори управо данашњи величанствени догађај у Винковцима, у граду на Босуту. Црквена песма „Крст је сила , крст је слава , крст је победа“ управо сведочи ту истину и моћ крста.
Овој свечаности присуствовао је и комплетан клуб заступника Самосталане демократске српске странке који делују у парламенту Републике Хрватске, предвођени господином Борисом Милошевићем и Милом Хорватом. У име жупаније вуковарско-сремске присуствовао је дожупан г-дин Ђорђе Ћурчић, заменик вуковарско-сремског жупана Боже Галића.
Српска православна црква и парохија винковачка као инвеститор радова, изградње и обнове овога Крста, учинила је најлепше дело и сачувала културну баштину овога града. Јер овај крст краси Винковце још од давне 1828.године
Онај који клечи пред Богом може стајати пред сваким!

фото Марко Огњановић


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла