Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Празник Свете првомученице Текле и Светог Симона монаха 2017.године остаће вечно упамћен у историјату манастира Мала Ремета на Фрушкој гори.

Тог дана у манастиру је служио Епископ сремски Василије обрадовавши својом посетом мало али вредно сестринство ове обитељи.

Будући да су тог дана биле и задушнице Преосвећени је у својим молитвама поменуо све упокојене житеље,ктиторе и приложнике овог манастира као и све упокојене праоце и оце наше.

Након свете Литургије Епископ је са свештенством уз пратњу хора Св.Андреј првозвани из Батајнице осветио нови манастирски конак који је подигнут за непуних годину дана (темељ овог конака осветио је Епископ Василије 14.10.2016.).

У својој беседи Епископ Василије није крио одушевљење због подизања једног оваквог велелепног здања које се данас предаје у употребу и коришћење. Највећа заслуга за ово велико дело припада високопреподобној игуманији Рафаили и монахињи Ефросинји које су уз надљудске напоре и огромна одрицања успеле да свој манастир обогате једним оваквим здањем (које у себи садржи велику трпезарију,кухињу и три собе са купатилима).

Епископ сремски Василије је посебно похвалио труд сестринства уз напомену да би овакав подвиг био претежак и за бројније и богатије манастире,те се захвалио високопреподобној игуманији мати Рафаили која је већ седму деценију у монаштву наше Свете Цркве, на свему што је урадила за ову обитељ од када је на њеном челу од давне 1969.године.

Манастир сада  на много лакши начин дочекује своју славу Покров Пресвете Богородице када се у манастирској порти окупе многоборјни верници из свих крајева наше земље.

После чина освећења у новој манастирској трпезарији је припремљена трпеза љубави.

Морамо истаћи и то да овај манастирски конак нису градили поједини приложници већ народ који походи ову светињу и које окупљају две честите монахиње овог манастира игуманије мати Рафаиле и монахиње Ефросиније које су дале себе у потпуности за овај манастир.

Молитва и жеља нашег Архипастира и Владике је  да се број сестара у овом маанстиру увећа те се надамо да ће се ускоро и остварити.

Бранислав Керечки


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла