Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

У недељу 24. по Духовима, 23. новембра 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије извршио је обред благосиљања и освећења крстова и звона за новоизграђени храм Успенија Пресвете Богородице у Кукујевцима. У овом свечаном чину учешће су узели: протојереј-ставрофор Радомир Мишић – архијерејски намесник шидски, протојереј-ставрофор Саво Почуча – парох бингулски, протојереј Жељко Кретић – парох шимановачки, јереј Милан Пршић – парох адашевачки, јереј Дарко Дангузов – парох бачиначки, јереј Ратко Нонковић – парох вашчански, јереј Бојан Цветковић – парох беркасовачки и јереј Александар Чавка – парох први шидски, донатори и добротвори светог храма и многобројни парохијани села Кукујеваца. По завршетку обреда Преосвећени Владика Василије у надахнутој архипастирској беседи посебно је нагласио слдеће:

„Ви који сте оставили своје домове, своје светиње, где сте оставили гробове својих милих и драгих, нашли сте овде утеху око своје цркве сабрани у селу Кукујевцима. Сећам се јако добро када смо се први пут срели, када нисмо имали никакве богомоље, када смо молили челнике ове наше земље Србије да нам додели ову стару школу која ће бити на корист народа Божијег, да је како ми знамо уредимо не би ли ова капела послужила да се оваква црква овде роди. Она је изњедрила управо својим молитвама и Литургијама које су служене у овој капели и ево велелепног храма који се подиже у славу Божију и Пресвете Богородице који ће бтити понос и дика вама, а поготово вашој деци. Ви пишете историју свога народа. Ваши ђедови и прађедови подижући многе фрушкогорске манастире и светиње по Славонији и по српској Далмацији и по Срему у своје време писали су историју. Данас ми читамо имена ктитора и приложника који су приложили звона, крстове, иконостасе, врата, дакле, сваки се помиње и нико није заборављен. Зато и нашим врлим ктиторима нека је на част и понос, јер су смогли снаге да својој цркви подаре ова звона и ове крстове који ће красити овај свети храм…“

На предлог надлежног пароха протојереја Душана Чавке Епископ Василије уручио је архијерејске Грамате господину Братиславу Богатићу – који је између осталог донирао крстове за свети храм, господину Слободану Лазићу – донатору звона и осталим најистакнутијим донаторима.

На позив Преосвећеног Владике, сви присутни целивали су освећена звона и крстове и примили његов свети архипастирски благослов. Потом је Епископ Василије обишао новоизграђени храм и исказао похвалне речи за надлежног пароха проту Душана и све који су дали свој допринос да без много помпе, буке и несугласица, тихо и у миру за тако кратко време никне тако величанствена светиња.

Величанствено саборовање у Кукујевцима завршено је трпезом љубави коју су припремили поменути донатори господа Братислав Богатић и Слободан Лазић из Кукујеваца.


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла