Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Поводом 2. августа Дана рода авијације и Светог Илије, крсне славе 204. ваздухопловне бригаде, на аеродорому Батајница после литургијског сабрања одржана је свечаност којој су присуствовали командант РВ и ПВО генерал-мајор Ранко Живак са сарадницима, команданти јединица РВ и ПВО, пензионисани команданти и некадашњи припадници 204. ваздухопловне бригаде, представници локалне самоуправе, Српске Православне Цркве и други многобројни гости и пријатељи јединице.

Минутом ћутања одата је пошта свим браниоцима отаџбинског неба а затим се присутнима обратио генерал-мајор Ранко Живак који је подсетио на формирање и развој Ратног ваздухопловства у Србији од балканских ратова и оснивања јединица голубије поште, преко стварања ваздухопловних ескадрила у Првом и Другом светском рату и њиховог учешћа у одбрани земље, све до херојског отпора српских пилота НАТО агресији 1999. године.

Између осталог, генерал-мајор Живак је казао да је развој наше авијације увек био условљен низом друштвених, историјских и научнотехнолошких фактора који су периодично и снажно подржавали развој и усмеравали је у неслућене висине, али су у најтежим периодима наше историје доводили у питање њен опстанак и додао: “ Као изразито технички род авијација је синоним за високу техничку исправност, висок ниво техничких и стручних знања њених припадника, дисциплину у извршавању летачких задатака и посвећеност професији. То захтева континуиран рад, учење увежбавање и пожртвовање како на симулаторима и полигонима на земљи, тако и у ваздуху, у авионима и хеликоптерима. После дугог низа година и деценија ишчекивања бољих времена и непрекидних напора да се спречи пад стечених способности, сада се налазимо у почетној фази узлазне линије. У години између два празника наша авијација је бројнија за два нова транспортна хеликоптера Ми17, чиме су значајно повећани наши транспортни капацитети и мобилност снага. Један број наших летелица је на ремонту, а очекујемо и набавку 14 авиона „Ласта“, чиме ће се слика нашег ваздухопловства знатно изменити. То показује да је државно руководство препознало нужност опремања нашег ваздухопловства, али и да има поверења у нашу професионалну стручност и знање…“

После додела награда и признања за оне који су се посебно истакли у свом раду у протеклој години, приступило се чину освећења два војна хеликоптера набављена од Руске Федерације.

Чин освећења и благосиљања молитвом извршио је високопреподобни архимандрит Стефан (Стокић) са војним свештенством, високопречасним оцима:Горан Сандић потпоручник из Специјалне бригаде из панчева; Александар Затезало из Команде РВ И ПВО;војни свештеник 204. ваздухопловне бригаде на аеродрому Батајница, презвитер Предраг Докић.


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла