Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Епископ сремски Василије са свештенством  освештао Часни крст на новом молитвеном месту у суботу 3. октобра 2015.

 

У свету у коме се промене мере делићима секунде,  данас  сваки путник намерник може  да се поклони Часном крсту који је  обележје на улазу у насељено место Сурчин. Тај сусрет са Богом, макар и кратки разговор са Њим, у нашој души представља трептај исконског призива Истине и Живота.

 

Пред Часним крстом се сабрао верни народ да учествује у чину освећења, који је са свештенством Намесништва земунског обавио Епископ сремски Василије.

После освећења Часног крста Преосвећени владика се обратио окупљеном народу: „Нека је на здравље и спасење ово ново крсно знамење око којег се окуписмо на улазу у дивно место Сурчин! Много пута на овом месту и на многим другим местима на улазу у села и градове није  било никаквог знака, или га  је било, па су у прошлим временима неки људи уклонили крсно знамење мислећи да ће Бога из душе Србинове ишчилити, протерати, али душа Србинова је она која носи Бога у себи, ма где се нашао. Ма шта се збивало у нашој историји, увек је темељ, квасац остављао Бог у душама нашим. То смо носили са собом.

Данас је дошло време да исправимо неправду која је учињена овом народу кад су рушене наше светиње, уништавани белези и тапије српског народа. Свако је место у нашем кићеном Срему било обележено у време Светога Саве и Немањића и светих Бранковића, свако је место било украшено крсним знамењем…“

Преосвећени Епископ сремски Василије захвалио је свима добротворима и приложницима, верном народу што је сваку лепту уградио у овај студенички и немањићки крст, а који је у камену клесао протомајстор Драгомир Браца Ристић,  родом са Косова и Метохије.

Јереј Страхиња Голијан, парох сурчински, по благослову свога Владике, радио је на подизању овог крсног знамења како би био остављен роду српскоме и свима који се осењују крсним знаком, јер без Крста нема спасења.

Освећењу Крста присуствовала је председница Општине Сурчин гђица Весна Шалови и председник Супштине Општине г. Стеван Шуша, са сарадницима.

Зорица Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла