Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо, председник Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке са студентима присуствовао јавном часу веронауке у Техничкој школи ГСП. Студент треће године Стефан Недић из Сремске Митровице за комуникацију и медије, својеврсни домаћин уз домаћине школе.

Студенти Православног богословског факултета Универзитета у Београду, будући вероучитељи,  ученици Техничке школе ГСП са професорима су имали 27.децембра 2016. јединствену прилику да присуствују Огледном часу књижевности и српског језика и предмета веронауке, што је била хоризонтална корелација ова два школска предмета.

Ученици прве године Одељења С13, саобраћајни техничари, су добили истраживачке задатке и обрађивали их на часу. Из тог плодоносног рада, приказали су у сегментима историјат и садржај Старог и Новог завета. Овим програмом је руководила професор књижевности и српског језика гђа Вишња Шиљак-Трифуновић.

У овој хоризонталној корелацији два предмета, књижевности и веронауке, вероучитељ ове школе Ненад Вујић је припремио својеврсно путовање кроз Јерусалим праћено видео презентациојом. Кроз причу и слике,  сви присутни су прошли исти онај пут Сина Божјег који је и Он прелазио све до момента свог Распећа и Васкрсења, потом Вазнесења.

У овом живом часу књижевности и српског језика и веронауке, питлао се и одговарало се,  а одговоре су давали и студенти и средњошколци.

Слушали смо молитву Оче наш на четири језика. Оче наш на арапском изговорио је православни Арапин Мађед, пријатељ ове школе чија је жеља да се организује и једна српска кућа у Јерусалиму. Изворну молитву Оче наш  арамејском имали смо прилику да слушамо захваљујући модерним технолошким средствима на које школа полаже много рачуна.

На крају јединственог часа књижевности и веронауке обратио се директор школе г. Петар Михаиловић који је изразио велико задовољсво због активности ученика који показују интересовање сем за технику и за друге области, а посебно за веронауку и казао да ће оваквих програма бити и убудуће.

Председник Одбора за верску наставу Архиепископије-београдско-карловачке протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо је казао ученицима да ће сутра изаћи са капиталним знањеми да се нада да ће они испунити жељу оних који су у њих улагали и знање и стрпљење, људскост, да ће бити дивни и чесити људи и служити на корист нашем народу.

„Ово је један од динамичних часова о Светој земљи којој хрле милиони људи широм света и радује ме начин излагања који сам овде видео као и сво ваше знање и умеће које сте на овом часу приказали, користећи и све савремене технологије, данас неопходне у наставном процесу…“казао је отац Сандо, заблагодарио на гостопримству и пожелео успешан рад и ученицима и професорима.

Поред Ненада Вујића, вероучитељи ове школе су и Александар Илић и Филип Вујић.

Студенти Богословског факултета Универзитета у београду током свог школовања учествују у разним активностима исказујући и своје дарове, те овом приликом истичемо и студента треће године, Стефана Недића из сремске Митровице, који се стара о организацији програма, медијској присутности и бива прави домаћин и за госте и за домаће.

Из историје школе

Техничка школа ГСП има дугу традицију. Основана је 3. октобра 1933. године. Тада је Дирекција трамваја и осветљења одобрила Правилник и наставни план занатске школе под називом Мушка занатска школа Дирекције трамваја и осветљења. 

Техничка школа ГСП има дугу традицију. Основана је 3. октобра 1933. године. Тада је Дирекција трамваја и осветљења одобрила Правилник и наставни план занатске школе под називом Мушка занатска школа Дирекције трамваја и осветљења. 

Школа је припремала стручњаке који су потребни Дирекцији трамваја и осветљења (ДТО) и оспособљавала ученике за самосталне занатлије.

Техничка школа ГСП има дугу традицију. Основана је 3. октобра 1933. године. Тада је Дирекција трамваја и осветљења одобрила Правилник и наставни план занатске школе под називом Мушка занатска школа Дирекције трамваја и осветљења. 

Школа је припремала стручњаке који су потребни Дирекцији трамваја и осветљења (ДТО) и оспособљавала ученике за самосталне занатлије. Теоријску наставу су изводили стручњаци ДТО, а практичну наставу њени најбољи мајстори. Поред редовне, практичне наставе ученици су упућивани и на рад у специјалне радионице ДТО. Редовна настава у школи трајала је три године.

Прве школске 1933/34. године у Школу је примљено тридесет и два ученика распоређених на девет заната стругарски, инсталатерски, браварски, електровиклерски, ауто-механичарски, ковачки, ливачки, столарски и моделарски. Свршени ученици могли су да наставе школовање у средњотехничким школама. Такође су имали право да после годину дана праксе, похађају Мајсторску деловодску школу и стекну звање мајстор

Данас школа има 1400 ученика, преко сто педесет професора и преко 60% ученика похађа верксу наставу. Директор школе је г. Предраг Михаиловић, дипломирани електроинжењер.

Забележила: З.Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла