Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Дана 18. јуна 2016. године одржан је семинар под називом „Унутрашњи свет образовања“ у просторијама ЦО Сремска Митровица. Након Свете литургије, вероучитељи Епархије сремске, као и представници римокатоличке и протестантске цркве, дошли су у салу ЦО. Семинар је почео у 10 часова представљањем госпође Снежане Павловић, професора Радета Кисића и професора др Србољуба Убипариповића.

На самом почетку учесници су упознати са садржајем, програмом и договорен је начин и динамика рада. Професор Раде Кисић говорио је о доприносу протестантске теологије развоју савремене концепције људских права. Наглашено је да о људским правима морамо говорити у раду са децом на часовима верске наставе, да су људска права изворно хришћанско учење, јер су пред Богом сви исти. У православној цркви се тек од 20. века баве овом тематиком и прво дело је „Социјално учење“ настало у Руској православној цркви. Римокатоличка црква је од II Ватиканског концила променила однос према људским правима док су протестанти став о људским правима изградили после реформације.

Након краће паузе професор др Србољуб Убипариповић наставио је рад семинара предавањем о богослужењу као покретачу креативности и иновације. Нагласио је потребу да децу изведемо из учионица, да они морају да схвате шта је црква, да је полазна тачка хришћанског идентитета молитва и да морамо да постанемо учесници свих догађаја о којима говори Јеванђеље. Циљ верске наставе и  јесте да децу из учионице усмеримо на цркву и да они буду активни учесници литургијске заједнице. Било је речи о архитектури храмова и стиловима живота људи у прошлости, о води, светлости, природи, као симболима литургијског живота и праксе.

Други део семинара је почео око 14 часова после једночасовне паузе и у том делу је госпођа Снежана Павловић говорила о планирању наставе на основама међупредметних компетенција и закључено је да се верска настава не може интегрисати у друге предмете. Учесници семинара су имали прилику да погледају неколико снимака које могу да искористе за свој рад са децом и тада су међусобно разменили искуства и разговарали о конкретним примерима са својих часова. Урађена је такође и једна практична вежба, учесници су били подељени у групе и свака група је имала одређени задатак, а то је уједно био пример за рад са децом на часу.

Семинар је завршен око 16 часова и сви учесници су добили уверења о савладаној обуци програма стручног усавршавања.


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла