Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Црква у Прогару, посвећена Светом Архангелу Гаврилу, непокретно је културно добро уписано као споменик културе. Светиња Епархије сремске саграђена на месту старијег храма из прве половине 18. века доживљава свој материјални препород. У току је обнова цркве – замена прозора, коју изводи Вин-столарија. Замена прозора је почета у четвртак 20. августа 2020. г. када су до пдоне скинути стари прозори, а завршена је у петак 21. августа 2020. г.

Поред цркве уређена порта, летњиковац да верни могу после богослужења да наставе богоугодне разговоре, а ту је и нова парохијска сала.

Црква је иначе грађена у духу класицизма са елементима барока, као једнобродна грађевина с полукружном апсидом на источном и припратом на западном делу.  Изнад цркве се уздиже двоспратни звоник. На изградњи радио је Маурицијус Рабл, зидарски мајстор из Земуна, касније ангажован на изградњи Саборне цркве у Београду.

Велика благодарност за материјалну и духовну обнову Епархији сремској и јереју Браниславу Јовановићу који са верним народом и добротворима чини ово богоугодно дело.


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла