Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

SRPSKI SION III NASLOVNA

У овом броју „Српског Сиона“ пред читалаштво се износи мноштво занимљивих тема и подсећање на друге битне догађаје из црквене и народне историје. Тако ћемо се сетити ранохришћанске историје славног Сирмијума и околине, тј. историје хришћанства на подручју Срема. Поменућемо чувену албанску голготу нашег народа као и седамдесетогодишњицу од једне новије голготе – пробоја сремског фронта у Другом светском рату. Износимо и посланицу Епископа сремског г. Василија, као и његово предавање са научно – духовног скупа у Сремским Карловцима. Ту је и веома поучан текст о истинитој вери која је немогућа без живота у Цркви. Присећамо се важних догађаја који су обележили протеклу годину.  У овој години великих и важних јубилеја за нашу Цркву и Отаџбину, присећамо се лика и дела великих Божијих угодника и народних добротвора, Свете и благословене породице Бранковића: Св. деспота Стефана Слепог, Св. мајке Ангелине, Св. владике Максима и Св. деспота Јована. Овога лета навршава се 530 година од доласка „фрушкогорских Немањића“ на просторе данашњега Срема. И ови догађаји се описују у овоме броју Српског Сиона.

У нади да ће се духовно окористити овим темама, уредништво часописа „Српски Сион“ жели свако добро од Господа својим читаоцима и позива их да дођу у сретање Св. Бранковићима, да се заједно радујемо Богу који је диван у Светима својим.

СА УРЕДНИЧКОГ СТОЛА

У савременом свету тражи се постављање и успостављање стандарда који би са једног нижег степена развијености требали поједнице, групе и друштва да доведу на виши цивилизацијски ступањ. Разлог томе јесте жеља, сада већ непознатог порекла и исходишта, да целокупно човечанство, (или можда ипак један део тог човечанства!?) буде у могућности да на исти начин живи и троши добра која је стекао. Све се данас своди на трговину и трошкарење. Када се такви стандарди прогласе и канонизују за апсолутне вредности долазимо до ситуације да цело човечанство крајње неуротично и помало избезумљено чезне за неким савршеним животом препуним уживања, трговине и трошкарења.Ко је икада видео и један живот, или макар чуо за њега да је пун управо једино уживања, трговине и трошкарења. Чак ни мулитмилијардери не могу се похвалити апсолутном безбрижношћу и хедонизмом. Наша цивилизација чезне да почива на та два ослонца, но њој не преостаје ништа друго него само да чезне. Никада ни један човек није и неће бити апсолутно безбрижан у своме хедонизму – уживању, јер је овај свет како вели Псалмопевац, више-мање долина плача. Рађамо се са плачем и умиремо са њим. То је наша стварност. Да ли и колико смо тога свесни зависи колико смо се предали овим горе наведеним ослонцима, колико смо се предали трговини и трошкарењу.

Све ово показује да је човек једно несретно биће које непрестано тражи срећу другде и од других људи. Тражи је тамо и очекује је са оних места одакле она никада неће доћи. Треба заиста да постанемо библијски људи, људи сада и овде, људи који ће знати да у маломе живе радосно и испуњено. Треба да будемо људи свесни да је време у ком живимо најбоље за нас и да боље неће никада бити. Треба да живимо живот, а не да маштамо о бољим данима. Ово није никаква скептичка теорија, него истински хришћански приступ. Само човек који живи живот свој сада и овде може у ономе другоме да угледа икону Божију, може да угледа Бога  радост срца свога. Само човек који живи свој живот неће тражити утеху и „Великом брату“ или „Паровима“ него ће сам градити праву и истинску породицу свестан љубави Божије која са висина гледа не да би шпијунирала и кажњавала, него да би даривала и надопуњавала наше слабости, и исправљала наше мане. То је позив и призив правог хришћанина, који не живи духом ове цивилизације, који се бори са трошкарењем и лажним уживањем.

 

Уредништво!


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла