Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Курс енглеског језика у цркви Свете Петке

Аудиција за дечји хор

Благословене и свете душе одредише Недељу Православља да нас подсећа на многобројне победе наше вере, да нас подсете да не заборавимо, да нас охрабре да не клонемо, да нас загреју да се не охладимо, и да нам отворе вид духовни да не заслепимо и у слепилу се не предамо непријатељу.

Недеља Православља је победа Цркве као целине и Црква је тај победилац који се спомиње и прославља. Овога дана победе Цркве, сваке године се присећамо, да би се загрејали надом и јасно видели Онога Који се невидљиво за Цркву своју бори и толиким је победама овенчава. Стога, наша Света Црква првенствено слави Бога који је помогао да се сачува православна вера кроз многе векове, кроз велике борбе против разних и многобројних насилника и моћника овога света, као и против свих унутрашњих непријатеља. Црква је кроз векове увек била „војинствујућа“, стално се борила и бранила се, подносећи велике жртве и проливање невине крви, а и трпећи неописиве муке. У време многих и честих робовања, православље је трпело од спољних непријатеља, а у време мира и слободе – од унутрашњих. Нестајали су и пропадали многи њени непријатељи, али Црква није никад изгубила битку. Падале су многе главе хришћанских мученика, али Црква није остала никада обезглављена. http://www.spc.rs/sr/nedelja_pravoslavlja_7

Торжественом Литургијом у цркви Свете Петке у Сурчину је на дан празновања Недеље Правсолавља, 21. фебруара 2021. г. началствовао архијерејски намесник земунски протојереј Страхиња Голијан док су протојереј-ставрофор Слободан Радојчић, старешина цркве и сабрат овога храма протојереј Душко Ђеорђић, исповедали верни народ. Ангелски гласови Хора Покрова Пресвете Богородице предвођени диригентом  Ђорђем Гавриловићем узвеличали су литургјиско сабрање.

Празничну проповед је произнео отац Страхиња Голијан, казујући о данашњем празнику и неопходном личном покајању, указујући на наше најчешће грехе, од којих је један видљиво присутан: оговарање, посебно оговарање свештенослужитеља који се за све моле. Позивајући верни народ да се окупља око своје Мајке Цркве, отац Страхиња је казао да ум наш треба непрестано да пребива у молитви.

Курс енглеског језика у цркви: јавити се старешини цркве, оцу Слободану Радојчићу тел. 063 755 049

За Дечји хор јавити се диригенту Ђорђу Гавриловићу тел.  061 64 84 707

 

Распоред богослужења:

Јутарње богослужење у 8 часова, вечерње у 17. часова

Литургија Пређеосвећених дарова средом и петком у 8.00 часова

У петак 26. марта 2021. исповест свештенства Архијерејског намесништва земунског у Грмовцу

Литургија недељом и празником у цркви Свете Петке и Светог апостола Матеја почиње у 9 часова

 

 


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла