Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Прва недеља Часног поста назива се Недељом Православља. Тога дана ми се сећамо победе Цркве над иконоборачком јереси и успомене на поновно успостављање поштовања светих икона, 843. године за време царице Теодоре и патријарха Методија. Иконоборачки сукоби потресали су живот цркве готово читав век и дали су читаве плејаде мученика и теолога. Суштину сликања и поштовања икона дефинисао је, сабирајући вековно искуство цркве, Свети Јован Дамаскин. Он каже да поштујући иконе ми остварујемо сусрет са Христом и његово поштовање а да нас велика дела светитеља који су насликани подстичу на човечност и ревност и подражавање њихове врлине и да поштовање према икони прелази на прволик ( Христа).

Сећајући се ове славне победе истине, 20. марта 2016., служена је Света Литургија у храму Светог оца Николаја у Шиду. Литургију је служио јереј Зоран Угрешић, парох шидски. Храм Светог Николаја био је испуњен до последњег места а нарочито интересовање својим доласком показали су бројни ученици веронауке. Најсмелији међу њима читали су Апостол и отпевавали на свештеничке јектеније. Такође, на Светој Литургији било је и причешће школске деце, која су се припремила да достојно саучетвују у времену Часног Поста. По завршетку Свете Литургије уприличен је Литијски ход, у спомен победе поштовања икона, кроз центар Шида. Деца су носећи иконе на очигледан начин сведочила суштину и поруку празника. По завршетку Литије верници су се вратили у храм где је на свечан начин уз славословље унешена иконе Мајке Ангелине и постављена у новосаздани трон.

Овако диван празнични дан остао је Богу благодаран и у вечерњим молитвама. На Вечерњем богослужењу шидски вероучитељи Милош Лукић и часни ђакон Гостимир Душанић са ученицима веронауке приредили су пригодне рецитале. Деца су кроз песме, рецитације и читања сабранима приближили значај празника и најавила скори долазак моштију Свете Мајке Ангелине.

вероучитељ Никола Лукић


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла