Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

У Петроварадину  прослављени Свети мученици хозевитски чији се делић моштију чува у цркви Покрова Пресвете Богородице

Свети мученици хозевитски прослављени су на дан њиховог спомена 2. априла 2019. године торжественом литургијом у цркви Покрова Пресвете Богородице. Божјом службом началствовао протојереј-ставрофор Душан Н. Петровић (ректор Карловачке богословије у пензији) уз саслужење архијерејског намесника подунавског оца Гавре Милановића и проте Крсте Максића.

За четири месеца службовања у овој цркви, отац Бранислав је поред уређења цркве и порте приступио и обнови духовног живота. Жива црква ове парохијске заједнице  сваког четвртка се окупља на Акатисту пред моштима Хозевитских мученика, као на свим осталим богослужењима.

О томе је и говорио отац Бранислав казавши да ниједна богомоља није довољно лепа колико је лепа кад је испуњена верним народом који учествује у литургијском животу.

Данас су прослављени Хозевитски мученици, први пут у овој цркви и заједници.

Благочестив народ је данас принео колаче и жито у славу и част ових Божјих угодника, а као и после сваког богослужења сабрање Агапе настављено је у порти коју сем дрвећа краси и деведесет ружа.

Манастир Светог Георгија Хозевита се налази у Светој земљи. Основан је у четвртом веку на месту где је живео Свети пророк Илија. По Лукином Јеванђељу, овде је живео и Свети Јован Крститељ, а према предању, неко време на овом месту је боравио и Свети Јоаким, отац Пресвете Богородице.

Свети Георгије Хозевит је дошао у ову богомољу у петом веку, и цео свој живот посветио је њеној изградњи. Манастир постао један од великих манастира Јерусалимске патријаршије.

Године 614. Манастир су потпуно уништили Персијанци и том приликом су масакрирали четрнаест монаха који су чували манастир. Те године су побијени и монаси из лавре Светог Саве Освећеног, а патријарх Захарија је одведен у ропство.

Заједно са патријархом Персијанци су одвели у ропство много хришћана и покрали су многе реликвије. Убијање монаха се десило у страстној седмици.

Манастир је обновљен много година касније, а мошти монаха мученика су пронађене и данас се налазе у главној  манастирској цркви посвећеној Рођењу Пресвете Богородице.

 

Распоред богослужења у страстној седмици 2019. година

Среда 3. април

8.00 Света Литургија

Субота 6. април

9.00 Света Литургија и општи парастос

18.00 Бденије и исповест

Недеља 7. април  Благовести

9.00 Света Литургија


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла