Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Манастир Свете Петке добио нову монахињу – Амвросију

Беркасово, 9. април 2016. – У навечерју празника више сестринстава фрушкогорских манастира и манастира посвећеног Светима Кирилу и Методију (Бугарска Православна Црква), са верним народом, дочекало је Епископа сремског Василија како би заједно у радосном сусрету са моштима Мајке Ангелине, служили акатист овој Божјој угодници и молитвеници.

Акатистом је началствовао Владика Василије, који се обратио свештенству, монаштву и благоверном народу, подсетивши их на кратко време столовања ове српске деспотице на овим просторима у Срему и указујући на светли пример молитвенице, мајке, монахиње, светитељке у којој је све сабрано на ползу нашег народа. Господ нам је у овом времену подарио Мајку Ангелину да и после пет векова својом руком помилује свакога од нас.

После акатиста је служено празнично бденије, којим је началствовао архимандрит Гаврило, духовник манастира Свете Петке у Беркасову.

Пред моштима светитељки, преподобне мати Параскеве и мати Ангелине, наша Црква се увећала за још једну слушкињу Божју. Наиме,

монашки постриг је примила сестра у Христу Катарина, која је добила монашко име Амвросија. На монашење су је привеле игуманије, и то: мати Анисија, игуманија манастира Свете Петке, и мати Таисија, игуманија манастира Свете браће Кирила и Методија из Бугарске.

Предајући сестру Амвросију настојатељици манастира Свете Петке, мати Анисији, Преосвећени Василије је заблагодарио на овом Богом благословеном дану када је сестра Амвросија уврштена у обитељ манастира Свете Петке:

„Пратили смо твој живот ових година у манастиру, живот са сестрама, са духовником манастира, и осведочили смо се да си ти ваистину духовни борац, дивно створење Богом подарено, у првом реду, твојим родитељима, и отуда –  хвала родитељима који су те васпитавали! У овој светињи си се прихватили идења другим путем, и нека ти тај пут буде што лакши! Само молитвама, бдењем и благословом Божјим то ћеш у потпуности остварити, и нека благодат Духа Светога, којег смо вечерас призвали, почива на теби, сестро Амвросија, као и на свој чељади ове обитељи. Труди се да будеш понос ове обитељи и Српске Православне Цркве у целини, и свих нас у Христу и Господу нашем, којем ћеш служити с љубављу.“

Радосном догађају присуствовала су сестринства фрушкогорских манастира, као и сестринство манастира свете браће Кирила и Методија  из Бугарске, родитељи, многобројни пријатељи, верни народ из Беркасова, Шида, Новог Сада, Београда и из других места.

 

З. Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла