Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

У понедељак 4. априла на празник Светог свештеномученика Василија Анкирског шидско намесништво је удостојено посебне духовне радости и историјске почасти да са својим верним народом сусретне и дочека мошти Мајке Ангелине. Прво место које је у свом благодатном входу Света мајка обрадовала била је Бингула. У 14 часова испред храма сабрао се верни народ на челу са својим свештеницима и вероучитељима. Свештенство шидског намесништва се једногласно одазвало позиву архијерејског намесника протојереја-ставрофора Радомира Мишића, чинећи сагласје у слози и разумевању и подсећајући нас својим примером да ништа није тако красно као кад браћа живе заједно.Сви постројени у поретку заједно са верним народом чинили су једну дичну поворку. Школска деца предвођена својим вероучитељем спремно су ишчекивала скори сусрет са Мајком Ангелином.

Својим присуством нас је обрадовао и духовно укрепио долазак Његовог Преосвештенства епископа сремског Господина Василија. Када је епископ донео мошти једним устима заорила се химна радости посвећена Светој мајци: У теби се мати засигурно сачувала боголикост….Док су речи ове химне одјекивале улицама села мошти су унесене у храм Светог Великомученика Георгија. Његово Преосвештенство епископ сремски Господин Василије, заједно са свим свештеницима шидског намесништва одслужио је Акатист. Свештеници су читали благодарења а вероучитељи својим појањем саучествовали у овом духовном дијалогу. По одслуженом Акатисту епископ се речима утехе и поуке обратио сабранима подсећајући их на живот и дело мајке Ангелине позивајући их да следе добре примере наше прошлости и да тако освећују садашњицу свога живота. По завршетку беседе верни народ је приступио целивању Светих моштију. Остајући сабрани у порти храма верници су желели да својим присуством одају поштовање Светој Мајци Ангелини и да је као добри домаћини достојно испрате у суседни им Ердевик.

Најупечатљивије детаље данашњег догађаја преносимо и у слици.

вероучитељ Никола Лукић


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла