Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Први пут за пет векова мошти пресвете Мајке Ангелине походе Срем

Недеља православља до 12. августа 2016. године

У владичанском двору у Шиду у понедељак 29. фебруара Лета Господњег 2016. одржан је састанак свештенства Намесништва шидског. Тема састанка је била припреме и организација дочека моштију Свете мајке Ангелине у времену од 4-18 априла 2016. када ће мошти ове Божје угоднице боравити у шидском намесништву.
Епископ сремски Господин Василије је на почетку састанка са братијом свештеницима у присуству архијерејског намесника шидског протојереја-ставрофора Радомира Мишића подсетио на неколико значајних догађаја у Епархији сремској, у последњих неколико деценија: пет векова Крушедола; три века сеобе Срба, канонизација за светитеље епископа Варнаве (Настића), Рафаила шишатовачког; три века Карловачке митрополије; пресвлачење моштију Светог Теодора Тирона;1700 година од доношења Миланског едикта.
Велико је Божје знамење за Српску Православну Цркву и Епархију сремску што ће мошти Мајке Ангелине обићи Срем и будити изнова српски род, укрепљивати веру православну и учвршћивати обраћање ка Господу.
Преосвећени владика Василије је саслушао програм Намесништва шидског за време боравка моштију велике српске светитељке.
Програм је по данима и сатници изнео архијерејски намесник шидски отац Радомир Мишић.
Отац Радомир је казао да ће са братијом свештеницима и верним народом из Епархије осечкопољске и барањске организовати да и верни народ ове епархије присуствује литургијским сабрањима, поклони се моштима светитељке мајке Ангелине, а да свештенство служи у зајендиштву са свештенослужитељима Епархије сремске.
Свечаном литијом биће дочекиване мошти уз учешће свог свештенства, ђаконства вероучитеља, школске омладине и свег благочестивог народа.
Током боравка моштију биће организоване тематске вечери, духовна предавања и свечано отварање Ризнице у владичанском двору.
Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије ће началствовати литургијским сабрањем према утврђеном распореду у црквама где буду мошти Свете мајке Ангелине.
Преосвећени владика Василије је предложио да у време васкршњег Поста свештеници када посећују домове парохијана, доставе и распоред боравка моштију српске светитељке.
На састанку је Владика сремски Василије казао да ће се кренути током ове године са радом на зидању две цркве: једна ће бити посвећена Мајци Ангелини а друга оснивачу манастира Крушедол, владици Максиму (Ђорђе) Бранковићу, сину деспота Стефана Слепог и Ангелине.
Током проласка моштију Свете мајке Ангелине, српске мајке које имају више деце ће бити добити орден са знамењима ове светитељке, а према предлогу надлежних пароха и архијерејских намесника.
У свом слову о овом великом историјском догађају, Владика Василије је казао да ће упутити и писма и надлежним архијерејима Епархија шабачке, бачке, зворничко-тузланске, захумско-херцеговачке да узму учешћа и омогуће да верни народ дође на поклоњење моштима Светој мајци Ангелини у места која су најближа њиховим епархијама.
Цела Српска Православна Црква и сав српски род позван је на ово историјско сабрање у Срем.
Епархија сремска је за овај историјски догађај припремила и две књиге ауторке Светлане Томин, једна је о владици Максиму (Бранковићу) а друга о мајци Ангелини.
После састанка, домаћин сабрања архијерејски намесник шидски протојереј-ставрофор Радомир Мишић је припремио за братију и сараднике трпезу љубави.
Зорица Зец

Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла