Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11
МОЛЕБАН СВЕТИМ БРАНКОВИЋИМА У ХРАМУ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У КУПИНОВУ, НА ПРАЗНИК СВЕТОГ МАКСИМА (БРАНКОВИЋА)
Дан празновања Светог Максима (Бранковића) архиепископа и просветитеља српског (31.јануар-уторак), је био веома посебан за благочестиви народ Купинова.
Овај свети дан је био испуњен молитвеном радошћу, најпре у преподневним часовима служењем свете Литургије у храму Светог апостола Луке, а истог дана у храму Свете Тројице у 18⁰⁰ часова одслужен је Молебни канон Светим Бранковићима, и упућени су молитвени вапаји, да молитвено посредују пред престолом Божјим за васцели српски род, како би Господ њиховим светим молитвама излио благодети своје на сав род наш.
Именовани храм је зидан у стилу саборне цркве у периоду од 1802. до 1813.године, и то је трећи свети храм у Купинову.
О, великог ли благослова Господњег над овим местом, над овом српском земљицом, да је богато са три света храма (храм Светог апостола Луке; манастир Обед; храм Свете Тројице).
Иначе, храм Свете Тројице у Купинову је дуго година после његовог разарања у Другом светском рату био рана Купинова и целог Срема и није се дуго почела његова обнова.
Али Господ који познаје жеље и вапаје срца наших и који о свему промишља, када је дошла пуноћа времена подарио је да се у нашем времену обнавља овај велелепни храм Свете Тројице и да сви заједно пишемо један део историје нашег славног и благочестивог народа.
Благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г.Г. Василија и Његовим личним залагањем и трудом покренута је обнова овог светог храма.
Огроман допринос обнови храма Свете Тројице у Купинову, својим несебичним и неуморним личним залагањем,трудом и љубављу је подарио  и исказао архијерејски намесник пећиначки протонамесник Бојан Мијановић.
Обнова храма је и даље у току, а повод овог молитвеног сабрања у храму Свете Тројице у Купинову је био најпре молитвено благодарење за све до сада што је учињено и урађено на светом храму, а уједно и молитвени вапај и призив Господњи да нам свима подари снаге, љубави, разума и мудрости, како би се ово велико дело Господње привело крају, и да храм Свете Тројице засија у правом руху, као што је и био у свом времену, пре разарања у Другом светском рату.
Такође, ово свето сабрање је уједно и  било ,, ДОНАТОРСКО ВЕЧЕ“ где се након молитвеног дела, окупио велики број благочестивих мештана Купинова, прикупљала новчана средства за исплату црквених звона за храм Свете Тројице у Купинову.
Молитвено сабрање је предводио архијерејски намесник пећиначки протонамесник Бојан Мијановић уз саслужење јереја Александра Миличевића, пароха угриновачког; јереја: Саше Милијашевића пароха огарског и доњотоварничког, Стефана Сремца, пароха прховачког и сремскомихаљевачког, и молитвеном присуству Бојана Весића, пароха купинског, који је домаћин овог светог сабрања и чијим залагањем и трудом ова света сабрања су и дошла до пуноће молитвеног окупљања.
Након молитвеног дела, архијерејски намесник пећиначки протонамесник Бојан Мијановић је помазивао благочестиви народ освећеним јелејем, док су чувени купински појци овај свети храм испунили песмом о Светој Мати Ангелини.
Парох купински јереј Бојан Весић, је сав народ са светог сабрања позвао на трпезу љубави, где се још једном у духу слоге и љубави кроз песму прославио празник Светог владике Максима Бранковића.

Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла