Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11
Архимандрит Арсеније из манастира Бешенова на свечаном отварању Мобе 2017. у Соко Граду

Слово о Епископу шабачком Господину Лаврентију поводом педесет година епископске службе
Пастир Божји, христољубиви војник на Њиви Господњој, Епископ шабачки Господин Лаврентије већ педесет година столује на владичанском трону наше Свете Цркве; замонашен је у фрушкогорском манастиру Крушедолу.
Дуг је списак Владичиних Богоугодних дела, а једно од посебних је штампање дела Светог владике Николаја и задужбина Светом Владици на Соко Граду, где се већ седамнаест година одржава традиционално окупљање младих из Србије, околних земаља и из српског расејања са свих пет континената.

О Преосвећеном владици Лаврентију говорио је професор достославне Карловачке богословије „Свети Арсеније“ у Сремским Карловцима, високопреподобни архимандрит Арсеније (Матић).
„Прва служба Владике Лаврентија била је у Купресу и о тој служби говорио је отац Арсеније уручивши традиционалну народну ношњу овог краја:
 
„Ваше Преосвештенство и уважени гости овога свечанога дана свесрпске Мобе, посебна ми је радост да могу честитати  нашем драгом Владици његову годишњицу архијерејске службе и да кажем оно што у срцу носи сваки наш Купрешанин сећајући се службе младог тада јеромонаха Лаврентија. захвални што смо могли да слушамо речи новога доба и новога нараштаја.
Хвала драги Владико што сте засејали семе јеванђељско, а од Вашега семена јеванђељског изникло је бројно наше свештенство и монаштво….
Благодарни смо Господу што Вас је нама дао …“
 
Моба 2017 је свечано отворена 24. јула 2017. химном Боже правде и Тропаром Светом владици Николају
Поздравно слово на отварању произнео је Епископ шабачки Господин Лаврентије који је пожелео добродошлицу свима и казао да је ово јединствена прилика да се и са Министром просвете видимо и разговарамо шта нам је чинити на славу Господа и у корист рода нашега.
Господин Марко Николић, заменик директора Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама је пренео поздраве господина др Милете Радојевића и пренео младима Мобе да живе духом заједништва и наше вере без обзира где да живе.
Мобу је свечано отворио Министар просвете у Влади Србије господин Младен Шарчевић 
 
Министар је говорио  традицији и обичају кода нас Срба, званом Моба као и духу заједништва који и овде влада и позвао децу да рукама својим творе дела руку својих на славу свих нас.
Затим су представници Града Љубовије уручили повељу Владици Лаврентију као почасном грађанину Љубовије, а пригодне дарове уручили су представници Удружења жена „Вила“ из Љубовије, из Житорађе учесници Мобе са вероучитељем Гораном Антанасковић, Удружење Краљевина Србије, Сретен Цветојевић из Друштва пријатеља манастира Соко град.
Од почетка Мобе 2017 деца су припремала програм свечаног отварања те је тако настао јединствени Хор Мобе који чине Дечји хор Првог београдског певачког друштва, хор „Бисери“ из Житорађе и Хор деце са Косова и Метохије,

диригент Радмила Кнежевић (Прво београдско певачко друштво)
У завршници програма Хор Мобе отпевао песму О Косову и Метохији и Оро се вије. 
Свечаном отварању Мобе 2017. присуствовао је председник Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо, бројне личности јавног и културног живота овога краја, председници општина Љубовије, Владимираца и Малог Зворника, са својим сарадницима.
 
Деца Основне школе „Стојан Новаковић“ из Шапца са наставницом верске наставе Милицом Симић су узела учешће у свечаном отварању Мобе. Претходно вече одиграли су позоришну представу „Телеграм“ рађену према истинитом догађају из биографије Преосвећеног владике Лаврентија када је пре педесет година добио телеграм из Београда да је изабран за Епископа наше Свете Цркве.
Домаћини данашњег сабрања су били архијерејски намесник посавскотамнавски протојереј Зоран Ристивојевић (координатор Мобе) и старешина манастира свештеник Немања Станојевић.
З.Зец 

Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла