Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Заједничка света Архијерејска Литуругија Епископа сремског Господина Василија у присуству пензионисаних свештеника.
Епископ Сремски Господин Василије служио је данас 25. новембра 2013. године свету Архијерејску Литургију у манастиру Гргетег а саслуживали су: протојереј-ставрофор Ђорђе Мрвић, протојереј-ставрофор Милорад Нишкић, протојереј-ставрофор Рајко Марић и протојереј-ставрофор Пантелија Павловић, и епархијски ђакон Слободан Вујасиновић.
У светом храму, за десном певницом су били пензионисани свештеници епархије сремске, а за левом певницом монахиње нашег манастира Гргетег. У храму су биле и уважене попадије, као и благочестиви народ.
Једном годишње владика Василије окупи своје свештенство које је деценијама служило нашој светој Цркви и српском роду, и који су наставилии после активне службе да буду на корист својим или другим парохијама, верном народу.
Прошле 2012. године, домаћин овог сусрета је био манастир Велика Ремета, домаћин архимандрит Стефан, а ове године старешина манастира Гргетег архимандрит Доситеј, са сестринством.
Манастир Гргетег има најбројније сестринство међу манастирима свете Фрушке Горе.
„ Пред иконом Пресвете Богородице, чуварке свих наших фрушкогорских манастира, као што је чуварка свих манастира Свете Горе, узнело је свештенство епархије сремске, и млади и стари, са сестринством манастира, молитве Господу за сва добра и блага, за милост на свима нама, за спас свих наших душа,српског рода и отаџбине, за свеколико Православље свугде у свету.
Дирљив је био сусрет данас у манастиру Гргетег чија се порта и околина забелела од првог снега.
За оне који нису могли да дођу из здравствених или других разлога молила је братија и сестринство.
Сви упокојени епископи сремски, сви упокојени свештенослужитељи данас су поменути у Светој Литургији.
Епископ сремски Господин Василије се захвалио пензионисаном свештенству за дуготрајан рад у нашој Цркви и казао је да је и овај годишњи састанак са њима, један од значајних момената епархије сремске која је ове године обележавала 1700 година од права на слободно исповедање хришћанске вере, од доношења Миланског едикта и три века Карловачке митрополије.
Тридесетпетогодишња епископска служба владике Василија је и на овај начин обележила заједничку службу Господу у све дане.
Трпезу љубави припремило је сестринство манастира Гргетег.
Протојереј-ставрофор проф. др. Драган
Милин је као један од пензионисаних свештеника и професора Богословског факултета одржао кратко предавање на тему Старог завета и свештенство је узело активно учешће са питањима из области Старог завета.
Епископ сремски Господин Василије је указао да је потреба да се сусрети одржавају, да је свештена служба увек жива и потребна и да је неопходно непрестано усавршавање знања свих у Епархији сремској.

Зорица Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла