Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Празнично навечерје  и Света Литургија на дан славе Преподобне мученице Свете Петке (Трнове) у  манастиру Фенек

Великим вечерњем са изношењем петохлебнице, почело је прослављање славе манастира Фенек чија је заштитница Света Петка Трнова коју манастир прославља 8. августа. Вечерњу службу су служили: протојереј Жарко Барац и јереји  Бојан Весић и Милан Алимпић. За певницом су појали: јереји Предраг Михаиловић, Горан Цвијановић уз појање братије свештеника из разних храмова.

Сестринство манастира Јазак са игуманијом мати параскевом увеличало је појањем славу Господњу и славу манастира Фенек.

У цркви се вернима беседом обратио јереј Бојан Весић:

„ Драга браћо и сестре, ништа у овоземаљском животу не може бити без жртве. Сетимо се прве и највеће жртве нашега Спаситеља. По тој жртви и угледајући се на њу, мноштво светитеља Цркве наше обасјало је Царство Небесно а међу њима и Света преподобна мученица Параскева. Сетимо се житија њеног и житија свих наших светитеља! Схватимо једном за свагда, да ништа у овом овоземаљском животу не иде лако. Ништа у овоме свету не бива без труда, не бива без зноја и бола. Како ли је Цар Славе читавом свету Васкрсењем спасење донео? Донео је кроз крсну жртву. А ко смо ми драга браћо и сестре да тражимо нешто брзо, да тражимо нешто само на један дан? Заборављамо да смо и ми позвани да жртву своју приложимо Господу и духовне дарове принесемо на жртву.

Данас, сетимо се и оних прошлих времена када се верни народ у овој древној светињи сабирао молећи се Господу, једног срца. Није тада било толико путева ни превозних средстава… данас  имамо многе путеве, али пут од човека ка човеку све је дужи; то је пут који не можемо прелазити и себи намећемо као тежак пут.

Данас је човек успео да оде и освоји свемир и завлада атомом, али да љубављу и срцем својим завлада – јако тешко. Сетимо се велике љубави Преподобне наше мајке Параскеве. Сетимо се велике љубави свих светитеља наших.

Трудимо се да као што су они сабирали једни друге, да се и ми сабирамо срцем и љубављу својом. Немојмо се раздвајати. Здушно помажимо једни друге.  Један свети отац дао је лепо тумачење када су га питали зашто људи када се међусобно заваде, галаме и вичу једни на друге. Срца њихова у томе моменту далеко су једна од других, и они морају да вичу мислећи да ће глас допрети они вичу, али духовни, унутрашњи глас, неће допрети.

Волимо драга браћо и сестре, жртвујмо се једни за друге. Не дозволимо да у ова смутна времена,  а било их је пре нас и биће их и после нас, да разједињени дочекамо јединственог Господа нашег, да разједињени прилазимо Светој чаши. Присаједињујемо се са Њим, Телом и Крвљу кроз Свету тајну причешћа.

Чувајмо се браћо и сестре! Захваљујмо се за сваки дан.  Верујмо. Немојмо сумњати, јер са сваком сумњом нашом, добили смо једног новог непријатеља. Верујмо у будућност, у будући дан Царства Небескога, у све оне које је Господ призвао.

Све ово су докази живота Преподобне наше мајке Параскеве и животи многобројних светитеља.  Нека би Господ Бог дао молитвама Преподобне мајке Параскеве да се заиста у једноме срцу молимо и приносимо молитве да  љубављу својом и љубављу Господњом будемо обасјани једни другима и да стремимо ка спасењу и Царству Небесном. Господу животворном нека је слава и хвала, у векове и векове. Амин“

Ноћ у манастиру Фенек је на дан славе увек псоебна. Верни су читаве ноћи долазили на поклоњење њеним моштима, да пред њом замоле за исцељење душе и тела.

Света Литургија је почела у девет часова, на дан 8. августа 2015. началствовао је протојереј-ставрофор Слободан Радојчић, архијерејски намесник земунски, а саслуживали су протојереј-ставрофор Милета Матовић, протојереј-ставрофор Милорад Симић, протојереј Жељко Кретић и јереј Перица Влаинић.

Присутнима у светом храму обратио се поучним речима протојереј Жељко Кретић нагласивши потребу свих да чувамо лађу која се зове Српска Православна Црква и којој је кормилар сам Господ Христос а сви ми смо само сапутници. Све ово свакидашње ће проћи а Црква ће опстати нагласио је у беседи отац Жељко..

Молитве су читали и исповедали јереји Слободан Чавка и Ненад Катић.

Појао је хор Покров Пресвете Богородице при Храму Свете Петке у Сурчину.

У организацији, за помоћ братству био је задужен протојереј-ставрофор Драган Гвоздновић.

Зорица Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла