Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11
Празновање Лазареве суботе које прославља наша Света Црква, прослављено је торжественом Литургијом у прогарском  храму Светог архангела Гаврила. Надлежни парох свештеник Бојан Јовановић је служио службу Господу уз одговарање на Литургији и песме хвале и славе Творцу свега света, које су својим предивним гласовима узносила деца школског узраста.
После Свете тајне причешћа и Литургије, отац бранислав је осветио врбове гранчице, а затим их поделио пархијанима, док су деца добила и звонце. 
О самом празнику, Лазаревој суботи, односно Врбици казивао је отац Бранислав. Дан дечје радости наставља се све до дана када славимо Христово Васкрсење.
***
Црква у Прогару је посвећена Светом Арханђелу Гаврилу, саграђена је на месту старијег храма из прве половине 18. века. Грађена је у духу класицизма са елементима барока, као једнобродна грађевина с полукружном апсидом на источном и припратом на западном делу, изнад које је црквени хор и двоспратни звоник.
На њеној изградњи радио је Маурицијус Рабл, зидарски мајстор из Земуна, касније ангажован на изградњи Саборне цркве у Београду. У току Другог светског рата била је минирана и дигнута у ваздух од стране Немаца у знак одмазде и том приликом била озбиљно оштећена, када је уништен и класицистички конципиран иконостас са иконама. Од појединачних икона сачуване су само две из прве половине 19. века. Фреска из 1911. године, рад Васе Поморишца, знатно је оштећена. (извор: Википедија)
Црква прелепо изгледа, неопходни су даљи радови на њеној унутрашњој и спољној обнови, као и радови на завршетку парохијске сале.

Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла