Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

У Световаведењском манастиру у Сремским Каловцима торжествено прослављен празник Воздвижења Часног Крста

Уочи празника Воздвижења Часног и животворног Крста Господњег у Световаведењском манастиру је служено празнично бденије са петохлебницим у порти манастира.

Сва Божја творевина огледала се у манастирској порти овог празничног бденија када празнујемо два догађаја у вези са часним Крстом Христовим: прво проналазак часног Крста на Голготи, и друго повратак Часног Крста из Персије опет у Јерусалим.

Богољубиви народ Сремских Карловаца припремао се за сутрашњи празник Возвиджења Часног Крста. Окупљени на торжественој Литургији у молитвеном обраћању Господу нашем, изговарали смо  древне речи о славној победи Хришћанства. Није то  само ради пуког подсећања на хришћанску победу из прошлости, то јест ради подсећања на нешто што је било, а чега више нема него смо удубљени у евхаристијсјску службу, причешћени Светим тајнама и овај пут као и  сваки пут изнова поново препознали смисао коју реч „победа“ има у хришћанској вери.

Светом Литургијом началствовао је отац Душко Масларић а саслуживао је протођакон Љубомир Лукић.

Крстоносни отац Душко је заблагодарио Господу на данашњем дану и богољубивим чадима проповедао о данашњем празнику, о речима које је посејао Господ и о науци Његовој.

„…У једној од молитава које чита свештеник током Свете литургије  која се зове Молитва анамнезе,  или Молитва сећања, свештеник каже: Сећамо се свега онога што је Господ Бог учинио за нас: Крста, гроба, тридневног Васкрсења, Вазнесења у небеса и седења са десне стране Бога и Оца…“ казао је отац Душко, и верни народ се сећао данас речи Господњих, молитава свих и прибројавао је  сроднике и ближње сабрању нашем у овој светој обитељи.

Данас када прослављамо силу и моћ Крста  Часног и Животворног треба да се молимо да би и нас штитио Господ и да та благодат Часног и животоворног Крста буде увек нама путоводитељ, да исповедамо и славимо име Божје, казивао је отац Душко и додао: „И нека буде како смо и слушали у молитви: Крсту Твоме клањамо се Христе и Свето Васкрсење Твоје певамо и славимо.

Умилним појањем богослови Карловачке богословије Арсеније Сремац увеличали су празнично прослављање црквеног и народног празника, Крстовдана.

У Световаведењском манастиру у току је кречење куполе као и предстојеће активности везане за изградњу новог конака. Сви добронамерни људи могу се према својим могућностима одазвати као приложници новог манастирског конака Световаведењског манастира.

На сајту Епархије сремске могу се наћи детаљна упутства за упућивање помоћи за изградњу манастирског конака.

http://www.eparhija-sremska.rs/novosti/molba-za-pomoc-vavedenjskom-manastiru/

З.Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла