Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

У трећу недељу Васкршњег поста, 11. марта 2018. године, Храм Свете Петке у Сурчину био је место велике духовне радости и одавао је слику посебне свечане атмосфере. Наиме, тог дана су се у овом сурчинском храму причестили ученици веронауке млађих и старијих разреда Основне школе „Вук Караџић“ из Сурчина. Одзив ученика је био, заиста, импресиван, а понашање дечице оставило је посебно леп и повољан утисак на верни народ који је испунио свети храм. Призор око 60 малишана, који после уобичајене припреме у посту и молитви, дисциплиновано приступају Светој Чаши оставио је неизбрисивог трага на свима сабранима под сводовима велелепног храма у Сурчину.

Особито треба истаћи посебну духовну радост дечице који су са великим усхићењем заједно са својим вероучитељем и учитељицама испред храма дочекали Његово Преосвештенство епископа сремског Господина Василија, који је својим доласком учинио код дечице посебну радост. Велики број ђака се одазвао позиву и узео активног учешћа на Литургији Светог Василија Великог којом је началствовао Владика Василије. Ученици су заједно са хором „Покров Пресвете Богородице“ који делује при Храму Свете Петке у Сурчину певали на Светој Литургији и тиме показали да оно што уче на Веронауци желе да примене и у Цркви.

Joш једном се показало да је жива корелација Цркве са школом најпогоднији начин за повезивање наставних садржаја, нарочито ако она подразумева прожимање вечних верских истина са актуелном животном праксом.

Сви ученици су се причестили Светим Тајнама Тела и Крви Христове. Показали су велику жељу и вољу за постом и радосно су приступили Светој Чаши. Након Свете Литургије у сали Црквене општине сурчинске припремљено је пригодно послужење од стране протојереја – ставрофора Слободана Радојчића, архијерејског намесника земунског, за све ђаке веронауке који су узели активног учешћа у данашњој духовној радости.

                                                                     вероучитељ Никола Ерцег

фото: З.Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла