Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11
Крстопоклона недеља у цркви Рођења Пресвете Богородице у Сремској Каменици
Игуман тумански Димитрије одржао предавање о Часном посту
Ево великог дана којим нас Господ радује и упућује на прави пут, пут љубави, пут доброте и живота вечног
Духовно вече у Храм Рођења Пресвете Богородице у Сремској Каменици у Крстопоклону недељу, 19. марта 2023. године почело је вечерњим богослужењем које је одслужио протојереј-ставрофор Гавро Милановић архијерејски намесник подунавски. Певницом је руководио отац Душко Масларић, а њему се поред верних придружио архијерејски намесник шидски, протојереј-ставрофор Радомир Мишић и ђакон сремскомитровачки Александар Цигановић. Молитвено је присуствовао прота Рајко Марић старешина капеле Светог Нектарија на Институту у Сремској Каменици.
Да све буде царски како ваља и требује старао се организатор предавања јереј Жељко Кусић.
Духовне поуке о Часном посту, после богослужења, у цркви је казивао  Високопреподобни Архимандрит Димитрије, игумана манастира Тумане.
Игуман Димитрије је у уводном делу подсетио да су некад готово сви православни народи постили и приступали Светом Причешћу. Постили су једнако и сиромашни и богати, старо и младо, данас Богу хвала има све више људи који посте.
О нашем времену које карактеришу неки нови приступи посту, и какво је виђење савременог човека о посту и уздржавању у храни казивао је Архимандрит Димитрије и изнео је своја запажања и о Паризу ( али и Европи), где је боравио десет дана када је честице моштију туманских светитеља однео на поклоњење верном народу.
Да на првом месту не буде телесни пост, разноврсна посна храна или веганска храна или вегетаријанска храна, разноразне дијете што врло вешто мења суштину и садржину Поста, него да буде:
„Љубав, праштање, смирење, мољењем за опроштај, помирење са Богом и напослетку са собом, је поука и порука Поста“ како је рекао је отац Димитрије.
Када је реч о уздржавању током Поста, у нашем времену, отац Димитрије је поручио да се уздржимо од компјутера, телефона, телевизије, разноразних мрежа… да непрестано радимо на промени себе па ће и наше окружење бити боље.
На крају беседе игуман тумански Димитрије се захвалио Епископу Василију  на благослову да проповеда, часном свештенству сремскокаменичке цркве, представницима Покрајинске и Градске Владе, верном народу којем је саветовао да се окупљају увек око своје цркве и свештенства после сваког поклоничког путовања српским светињама.
Домаћини овог духовног сабрања, свештенослужитељи цркве Рођења Пресвете Богородице, узвратили су за предавање, пригодним даром, лепом Захвалницом и Монографијом Споменица Владичанства сремског у којој су описане све цркве и манастири Епархије сремске.
Вечерњем богослужењу и духовној вечери присуствовао је Градоначелник Новог Сада, г. Милан Ђурић са сарадницима, полазници полицијске школе и Академије у Сремској Каменици који су испунили порту велелепне цркве Рођења Христовог која блиста пуним сјајем.
Да је добро узорана Њива Господња, да је добро семе посејано и да су добри плодови рада свештенослужитеља ове цркве потврдио је својим доласком диван, добри народ учесник литургијског живота и живота наше Свете Цркве.

Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла