Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Није случајно што је данас одржан јавни час веронауке у Новој Пазови! Ученици Основне школе „Растко Немањић – Свети Сава“, полазници веронауке од првог до петог разреда, показали су своје знање које су стицали протекле школске године.

Јавно снимање овог часа почело је у 17 часова молитвом пре учења, а затим се одговарало на питања о основама наше вере, о Светим тајнама, о Божјим заповестима, црквеним заповестима, посебно о крштењу, куму на крштењу, о врлинама и о гресима. Током једног школског часа одржано је предавање за велике и мале, уз молитвене песме које су заједнички појали деца са веронауке, истовремено чланови хора „Анђелчићи“. Хоровођа, проф. музике Тамара Пајдић и данас је приказала како се трудом, радом и великом љубављу постиже да деца умноже таланте којима их је Господ обдарио: Маријо славна, Два анђела шеташе, рајску певаше…и Света Жича, што је последња порука Светог владике Николаја Велимировића, увеселише наша срца.

Слободно казујемо да је овај јавни час права лекција за родитеље и децу која не похађају веронауку. Ово је један од начина да се успостави директна комуникација са њима.

„Веронаука јесте враћена у школе 2001. године, али сведоци смо да деце нема у црквама, ако хоћемо да будемо искрени“, казује нам архијерејски намесник старопазовачки протојереј-ставрофор Миле Јокић на основу вишедеценејског свештеничког искуства и искуства вероучитеља, и додаје да је „време да се сви морамо потрудити да се деца врате у храмове наше Цркве: и родитељи и просветни радници, посебно вероучитељи и свештенство“, јер „сви смо и позвани и прозвани за ово што нам се дешава, и ако нам се добро дешава, и ако нам се лоше дешава“, каже отац Миле Јокић.

Веронаука у Намесништву старопазовачком одржава се у храмовима и црквеним салама, и она даје одличне резултате, јер веза између детета и Цркве постаје боља, чвршћа, веронаука има пун замах, црквени живот постаје радост праве хришћанске породице и заједнице; посебно ово важи за родитеље који не морају да брину о детету где је, са ким је, шта ради…

После одржаног јавног часа веронауке деца су се још кратко дружила, а за свакога је, сем лепе речи, био и слаткиш.

Нови сусрет је заказан за 14. јул када ће почети припреме за прославу храмовне славе, светитеља Сисоја Великог, коме се мајке моле за своју децу.

Јавни час веронауке ће бити емитован на Тв Храму, телевизији Српске Православне Цркве,  и може се видети на новопазовачкој ТВ Пазова 24

 

Зорица Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла