Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Отворена изложба „Стогодишњица васпостављања Српске Патријаршије“ у Патријаршијском двору у Сремским Карловцима

У Сремским Карловцима прослава великог црквено-историјског јубилеја – стогодишњице васпостављања Српске Патријаршије, настављена је после вечерњег богослужења у обновљеном Патријаршијском двору, у суботу 14. маја 2022. године, тематском изложбом  коју је Музеј града Новог Сада припремио у сарадњи са Музејом и Архивом Српске Православне Цркве, Историјским архивом града Новог Сада, Епархијом сремском и Епархијом бачком, а дело је ауторског тима који је предводила историчарка-музејска саветница др Гордана Петковић.

У оквиру изложбе представљен је процес уједињења наше Свете Цркве након Првог светског рата као и проглашење Српске Патријаршије,  у Патријаршијском двору у Сремским Карловцима, 12. септембра 1920. године. Експонати су из Музеја Српске Православне Цркве. У програму је учествовао и Хор ученика Карловачке богословије са диригентицом гђом Милом Радоњић.

Поздравно слово упутио је Епископ сремски Господин Василије који је између осталог казао да су наши преци овде доносили кључне одлуке за добробит српског народа и да је поука народу и човечанству  да треба да се сабирамо и уједињујемо, а не да се стално говори о сеобама и деобама. Епископ Василије је додао да нам је Бог подарио да ми будемо учесници овог важног историјског догађаја.

Градоначелник Новог Сада г. Милош Вучевић истакао је да је ово важан датум за Српску Православну Цркву, за српски народ и државу и додао :“Када је било тешко и када је пала српска царевина, када су нас окупирали и са југа и са севера и неканонски укинули Пећку Патријаршију, и у тим временима покрајински делови Свете Српске Православне Цркве су били уз свој народ и надоместили су недостатак државе.“

Покрајинска влада је финансијски помогла поставку изложбе и реновирање патријарашког трона.

Потом се обратио г. Игор Мировић, председник Покрајинске владе и истакао да је Српска Црква и у најтежим временима била чувар духовног и националног бића и темељ идентитета српског народа.

Изложбу је отворио Патријарх српски Порфирије који је рекао да Сремски Карловци и својом спољашњом, материјалном културом и духовном културом сведоче да је Српска Црква прожета народом и да народ јесте Црква – „Ми себе познајемо као православне и само у томе можемо препознати сазвежђе свих народа и само као такви можемо бити звезда тог сазвежђа“, казао је Предстојатељ Српске Цркве.


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла