Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Навечерје празника у Цркви Светог Илије у Грмовцу

Илинданске свечаности

Епископ сремски г. Василије началствовао вечерњим богослужењем
Насеље Грмовац које су пре 20 година основали Срби протерани са својих огњишта из Хрватске током операцијеОлуја 1995. године у саставу је земунске општине. Младо насеље, млада црква, младо становништво… и све младо, како рече Епископ сремски Василије.
Празничним вечерњем у цркви Светог Илије чија је градња завршена 2010. године началствовао је Преосвећени Владика сремски г. Василије. Саслуживали су: протојереј-ставрофор Слободан Радојчић архијерејски намесник земунски, јереј Саво Мишановић парох новопазовачки и протођакон Слободан Вујасиновић.
За певницом су појали протојереј-ставрофор Гавро Милановић архијерејски намесник подунавски и парох сремско-каменички, Љубомир Милановић, диригент певачког друштва Сион из Сремске Каменице и јереј Владимир Милановић, парох грмовачки и старешина храма Светог Илије.
Током вечерње службе благоверном христољубивом народу обратио се Преосвећени Владика Василије који је честитао навечерје празника казао је да је и ово вечерашње окупљање једно знамење да не треба да заборавимо прошлост већ да је у срцу негујемо и д ане заборавимо оне које је Господ призвао пре нас.
Цркви Светог Илије у Грмовцу Преосвећени Владика Василије уручио је Крст којим ће свештеник Владимир Милановић благосиљати верни народ.
У заједници са Српском православном црквеном општином Грмовац, удружење грађана „Грмовац“ организовало је по први пут Илинданске свечаности.
 
Данашње окупљање показује да и поред трагедије коју су наши људи доживели деведесетих година 20. века и остали без најближих, без имовине, права на потраживање свега што је било њихово, нису клонули духом, да су се скућили и да поред бројних проблема упркос свему имају вољу за животом.
У овом насељу које је велика на великој ледини где има много незавршених домова, јер нису све инфраструктуре успостављене, црква је једино место окупљања. Својим звоником високим 35 м Црква скреће пажњу свима и на ово место и на ове људе. Захваљујући нашем народу и бројним приложницима, од 2010 године овде се врши Литургија и овога и онога света, народ редовно посећује богослужења.
Грмовачка парохија броји око хиљаду мештана.
У културно уметничком програму који је почео химном Боже правде а потом минутом ћутања за све пострадале, учествовала су Културно уметничка друштва: Будућност 1984 из Добановаца, ансамбл Ђурђеви Ступови, певачко друштво Божури, Драгиша Симић беседник и певач, организатор бројних културних манифестација певачка група Тромеђа; 
Посебно драги гости за које су врата Грмовца увек отворена су чланови фолклорних друштава са Косова и Метохије: КУД Абрашевић из Прилужја,  Царица Милица из Великог Ропотова (Општина  Ранилуг).
Данас су се окупљеним Грмовчанима и гостима обратили заменик председника Општине Земун г. Дамир Ковачевић; потпредседник Народне Скупштине Србије г. Владимир Маринковић; г. Миодраг Линта народни посланик у Скупштини Србије и председник Савеза Срба у региону; председник Удружења грађана „Грмовац“ г. Валентин Поповић.
Данашњем сабрању присуствовали су представници Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама, помоћник др Марко Николић и саветник г. Мирољуб Радосављевић.
З.Зец

Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла