Епархија сремска – српска православна црква
Епархија сремска 1 Епархија сремска 2 Епархија сремска 3 Епархија сремска 4 Епархија сремска 5 Епархија сремска 6 Епархија сремска 7 Епархија сремска 8 Епархија сремска 9 Епархија сремска 10 Епархија сремска 11

Цвети, 13. април , лето Господње 2014.

Од раног јутра, сабирао се благочестиви народ у порти храма Свете Петке, да дочека са свештенством и монаштвом, реплику чувене иконе Пресвете Богородице Лепавинске. Архимандрит Стефан (Велика Ремета) и архимандрит Доситеј (Гргетег) су пронели икону кроз порту храма где их је верни народ заустављао и целивао икону и унели је у храм да буде на здравље и спасење душа наших, рода нашег и Отечества нашег.

У 9.30 је стигао Епископ сремски Господин Василије. На најлепши могући начин приређен је владики Василију дочек. Дечак у народној ношњи изговарао је стихове посвећене нашој вери, Цркви, Епархији у којој живимо, желећи у име свих да владика Василије живи на многаја љета и долгодејствује.

Примакло се време да се служи Господу, да се призове Свети Дух, да се обави света тајна исповести и причешћа верног народа пред иконом Богородице Лепавинске. Светом Литургијом началствовао је Епископ сремски Господин Василије, а саслуживали су архимандрити: Доситеј (Миљков), Стефан (Вучковић), Николај (Веселиновић) и Серафим (Божић); протојереји-ставрофори: Стојадин Павловић, Бранислав Поповић, Миле Јокић; протојереј Борис Милинковић, протођакон Радомир Перчевић, јерођакон Иринеј Цветковић и ђакони: Слободан Вујасиновић, Дарко Кончаревић, и јерођакон Кирил-новорукоположени јеромонах.

За изузетан свештенички рад и досадашње прегалаштво Епископ сремски Господин Василије, наградио је напрсним крстом протојереја-ставрофора Милета Јокића,  а јерођакона Кирила, духовно чедо архимандрита Стефана из Велике Ремете је –рукоположио у чин јеромонаха.

На молбу владике Василија, након Свете Литургије свештенству, монаштву и верном народу се обратио протојереј-ставрофор Стојадин Павловић казавши да је храм Свете Петке јединствена разгледница и града, али и свих нас, васцелог народа и нас, хришћана.

Молитвеном сабрањуи Светој Литургији присуствовао је Директор Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама др Милета Радојевић и др Томислав Бранковић, (начелник), председник Општине Стара Пазова господин Ђорђе Радиновић  са својим сарадницима, гости из других градова, војно свештенство и представници Војске Србије.

Молитве Господу узнео је црквени хор новопазовачки,  Свети владика Николај српски са својим гостима.

***

Икона Богородице Лепавинске датира с почетка 16. века и дело је непознатог аутора, а по стилу припада итало-критској школи. О томе где је осликана и како је доспела у манастир Лепавину, нема података. Оно што је познато су дешавања око иконе, која потичу из времена II светског рата, када је 1943. године, у немачком бомбардовању, готово потпуно уништен манастир Лепавина.

Тешко су оштећени, торањ и сама црква, на коју су пале две авионске гранате.

Том приликом, уништен је скоро комплетан иконостас са иконама.

Икона Пресвете Богородице Лепавинске је чудом Божијим остала неоштећена – нашли су је затрпану под дебелим наслагама малтера и цигле неоштећену без и једне огеботине, иако је једна од граната пала на место где де она налазила.

Пресвета Богородица помаже у свакој муци и невољи онима који јој се усрдно и у покајању обрате пред овом иконом. Црква је слави 15. августа.

Дјево Владичице Богородице, сигурно спасење рода хришћанскога!

 

Зорица Зец


Дизајн и израда сајта Dizajn i izrada sajta Neospindle IT Usluge i Rešenja
Контролна Табла